Yhdysvaltain tulevan hallinnon nimityksiä katsoessa voisi ajatella, että Fox News -uutiskanava on Donald Trumpin henkilöstövuokrausfirma.
– Se on sinänsä ihan hyvä kuvaus, sanoo tutkijatohtori Oscar Winberg Turun yliopiston John Morton -keskuksesta.
Uutistoimisto AP on todennut Trumpin muodostavan kabinettiaan kuin roolittaisi tv-sarjaa.
Trump arvostaa korkealle kokemusta tv-esiintymisestä.
Liikenneministeriehdokas Sean Duffy aloitti julkisen uransa MTV:n tosi-tv-sarjassa Real World Boston ja on kansanedustajauransa jälkeen toiminut juontajana Fox Business -kanavalla.
Sosiaaliturvaohjelma Medicaren johtajaehdokkaalla Mehmet Ozilla oli vuosikausia eri kanavilla suosittu keskusteluohjelma Dr Oz Show, ja puolustusministeriehdokas Pete Hegseth on ollut yksi Fox Newsin viikonloppuaamujen juontajista.
– Pete Hegsethin kaltaisilla henkilöillä ei ole hallinnosta kokemusta, mutta yhtäkkiä pitäisi olla johtamassa kolmen miljoonan henkilöstöä puolustusministeriössä. Onhan se aikamoinen haaste, Yhdysvaltain politiikan ja median suhdetta tutkinut Winberg pohtii.
Demokraattien kansanedustaja Jim Himes totesi nimitysprosessista, että Yhdysvalloista on tulossa ”maailman ensimmäinen ydinaseilla varusteltu tosi-tv-ohjelma”.
Jo toistakymmentä ministeriehdokasta, johtajaa tai neuvonantajaa on ollut aiemmin televisiossa juontajana tai kommentaattorina.
TV:n ja politiikan toisiaan ruokkiva kierre
Oscar Winbergin mielestä Trumpin ja Fox Newsin kesken on itseään toistava kiertokulku.
Fox News syöttää ideoita ja henkilöitä Trumpin tietoisuuteen. Trump tarttuu niihin. Sitten Fox News kertoo, mitä Trump on tehnyt ja kuvaa häntä hyväksi johtajaksi.
– Trump ja Fox News elävät kuin symbioosissa, Winberg sanoo.
Hän toteaa, että itsensä lobbaus on Yhdysvalloissa nyt aivan uudella tasolla.
Paikkaa kabinetissa tavoittelevat uskovat ministeripaikan irtoavan puhumalla suotuisasti Trumpista sosiaalisessa mediassa tai tv:n aamuohjelmissa, joissa ne käyvät antamassa näytteen soveltuvuudestaan rooliin. Valtiovarainministeriehdokkaat esiintyivät viime päivinä ahkerasti CNBC-talousuutiskanavalla ennen eilen tapahtunutta valintaa.
– Trump on erityisen hyvin ymmärtänyt myös sen, että kaapeliuutiskanavat ovat yhtä paljon viihdettä kuin uutisia. Ja hän osaa hyödyntää tätä, Winberg muistuttaa.
Fox News käytti Trumpia itseäänkin politiikan kommentaattorina Barack Obaman kauteen osuneen Diili-tv-sarjan aikana, vaikka Trumpilla ei ollut poliittista kokemusta.
– Tämä oli selkeä esimerkki siitä, kuinka julkkiksia otetaan mukaan politiikkaa koskevaan keskusteluun viihteen, ei poliittisen kokemuksen vuoksi, Winberg sanoo.
Televisio muokkaa Trumpin maailmankuvaa
Jo Trumpin ensimmäisellä kaudella tuli selväksi, kuinka hän muodosti maailmankuvaansa television kautta.
Tämä tuli selväksi etenkin koronapandemian aikana, jolloin Trump vaikutti saavan enemmän tietoa kaapeliuutisten keskusteluista kuin käytössään olevilta maailman parhailta asiantuntijoilta.
Katso, Trump kuinka saattoi asiantuntijansa kiusalliseen asemaan pandemian aikana pohtiessaan epätavallisia covidin hoitokeinoja.
– En pysty sanomaan, oliko se tietoinen strategia vai johtuiko se siitä, että hän mieluummin katsoo televisiota kuin kuin lukee avustajien taustapapereita, Winberg sanoo.
Media varautuu koviin aikoihin
Ensimmäisellä kaudellaan Trump ohitti perinteisen lehdistön. Valkoisella talolla ei myöskään ollut päivittäisiä lehdistöpäällikön vetämiä tiedotustilaisuuksia.
Trump puhui mieluummin suoraan Fox Newsin tai sosiaalisen median kanavan kautta ilman, että joutui vastaamaan haastaviin kysymyksiin.
– On hyvinkin mahdollista, että sama toistuu. Tällöin Trump voi jälleen ohjata mediakeskustelua, Winberg sanoo.
Lehdistö tietää joutuvansa ahtaalle ja varautuu ajojahtiin. Se varautuu siihen, että Trump hyökkää lehdistönvapautta vastaan.
Varautumisesta saatiin esimakua jo ennen vaaleja. Omistajiensa tahdosta The Washington Post jaThe Los Angeles Times luopuivat pitkästä perinteestään tukea jompaakumpaa ehdokasta.
Kampanjansa aikana Trump piti esillä mahdollisuutta perua epämieluisien tv-yhtiöiden toimilupia ja vitsaili toimittajien ampumisella, minkä voit allaolevalta videolta katsoa.
Trumpilla on käytössään pehmeitä keinoja. Hän voi esimerkiksi rajoittaa sitä, ketkä saavat Valkoisen talon lehdistökortin.
Järeämpiin keinoihin kuuluvat syytteet ja tutkinnat.
Oscar Winberg sanoo, että hallinto voi julistaa salatuiksi vähäpätöisiäkin asioita. Jos ne kuitenkin päätyvät mediaan, Trump voi käyttää hallintokoneistoaan vuotojen tutkintaan ja sitoa toimittajia pitkiin oikeusprosesseihin.
Ensimmäisellä kaudellaan Trumpin epäillään myös ohjeistaneen valtiovarainministeriötä vastustajiensa verotutkintaan.
– Tämä on keino, jota Nixonkin aikanaan käytti toimittajia vastaan, Winberg muistelee.
The New Yorker -lehden päätoimittaja David Remnick sanoi keskiviikkona julkisen palvelun NPR-radiokanavalla, että Trumpin suhtautuminen lehdistöön on samankaltainen kuin Vladimir Putinin. Molemmat muokkaavat vallitsevaa käsitystä siitä, mitä totuus tarkoittaa.
Suhtautumisessa mediaan Trump muistuttaa Putinia.
David Remnick, The New Yorker
– Valkoisessa talossa on aina valehdeltu, mutta Trump on muuttanut pelin, Remnick sanoi.
Samassa ohjelmassa The Washington Postin entinen päätoimittaja Martin Baron varoitti, että Trumpin tähtäin ulottuu lehdistöäkin pidemmälle.
– Tavoite on kaventaa kenen tahansa ilmaisunvapautta, Remnick sanoi.
The Washington Post otti Trumpin ensimmäisen kauden aikana tunnuslauseekseen The Democracy Dies in the Dark eli Demokratia kuolee pimeydessä. Motto joutuu nyt todelliseen testiin.
– Missä määrin toimittajat ja tiedotusvälineet lähtevät haastamaan Trumpia, jää nähtäväksi, Oscar Winberg sanoo.
AP, Reuters
Muita lähteitä: The New York Times, The Washington Post, NPR, Fox News, CNN, Columbia Journalism Review, Media Matters for America.