Yhdysvaltain hallinnon toimet johtanevat ennen pitkään perustuslailliseen kiistaan maassa, akateemikko arvioi.
Yhdysvaltain virheellisesti elsalvadorilaiseen vankilaan karkottaman miehen tilanne on erittäin vaikea, arvioi kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori ja tieteen akateemikko Martti Koskenniemi.
El Salvadorin presidentti Nayib Bukele vahvisti maanantaina, ettei maa ole aikeissa palauttaa elsalvadorilaista Kilmar Armando Abrego Garciaa Yhdysvaltoihin.
– Pitäisikö minun salakuljettaa hänet sinne? Minulla ei ole valtaa palauttaa häntä, Bukele sanoi vieraillessaan Valkoisessa talossa.
Koskenniemen mukaan presidentti on asiassa oikeassa, ottaen huomioon karkotetun miehen olevan El Salvadorin kansalainen.
– Suomessakaan ei suomalaisia voida palauttaa toiseen maahan, Koskenniemi vertaa.
Yhdysvalloilla puolestaan ei oikeudellisesti ole keinoja palauttaa Garciaa ilman El Salvadorin suostumusta. Yhdysvaltain korkein oikeus on kuitenkin velvoittanut hallintoa ”edistämään” miehen palauttamista.
Koskenniemen mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilla olisikin täydet mahdollisuudet vaikuttaa palautuspäätökseen muuten kuin oikeudellisin keinoin. Trumpin hallinto ei ole kuitenkaan halunnut ryhtyä tarvittaviin poliittisiin ja taloudellisiin toimiin.
– Ei tarvitsisi kuin napsauttaa sormiaan, niin Garcia palautettaisiin Yhdysvaltoihin, Koskenniemi kuvaa.
”Järkyttävä laittomuus”
Marylandissa asunut perheenisä Garcia karkotettiin maaliskuussa Yhdysvalloista pahamaineiseen vankilaan El Salvadoriin. Yhdysvaltojen viranomaiset syyttivät häntä yhteydestä rikollisjengiin.
Trumpin hallinto on sittemmin sanonut, että karkotus oli ”hallinnollinen virhe”.
Koskenniemen mukaan kysymys on kuitenkin todellisuudessa virhettä vakavammasta asiasta – puhtaasta laittomuudesta.
Yhdysvalloissa tuomioistuin oli vuonna 2019 päättänyt, ettei Garciaa voida palauttaa El Salvadoriin, jossa mies voisi mahdollisesti joutua vainon kohteeksi. Tästä päätöksestä huolimatta Trumpin hallinto päätyi lähettämään miehen elsalvadorilaiseen vankilaan, vaikka häntä ei ole tuomittu rikoksesta kummassakaan maassa.
– Tässä on kysymys erittäin järkyttävästä, yhteen ihmiseen kohdistuvasta laittomuudesta, Koskenniemi toteaa.
Garcian kohtalo El Salvadorissa vaikuttaa näillä näkymin synkältä. Vainoa pelännyt mies on parhaillaan suljettuna terroristien pidätyskeskukseen.
– Eikä häntä edes syytetä mistään rikoksesta, emeritusprofessori huomauttaa.
Trumpin poliittisia ja moraalisia ongelmia vilisevässä karkottamispolitiikassa Garcian tapaus on Koskenniemen mukaan kuitenkin vain yksityiskohta.
– Tapaus osoittaa hallinnon pyrkimyksen päästä tavoitteisiinsa kaikkia keinoja käyttäen – mukaan lukien jättäen huomiotta korkeimman oikeuden ratkaisun.
Tapauksen ilmentämä Trumpin häikäilemättömyys on emeritusprofessorin mukaan huono viite myös Yhdysvaltain kansalaisille.
Trump sanoi presidentti Bukelen kanssa järjestetyssä tapaamisessa, että myös amerikkalaisia rikollisia on tarpeen vaatiessa mahdollista karkottaa esimerkiksi El Salvadoriin. Yhdysvaltain laki kieltää tällaiset toimet.
– Aivan ennenkuulumatonta, Koskenniemi kommentoi.
Edessä perustuslaillinen kiista
Koskenniemi toteaa Yhdysvaltojen olevan parhaillaan keskellä poikkeuksellista myllerrystä.
– Yhdysvalloissa on meneillään ennennäkemätön perustuslaillinen kriisi. Trumpin hallinto näillä eri toimillaan on näyttäytymässä sellaisena, jota meillä on tapana kutsua fasistiseksi.
Emeritusprofessori toteaa myös monien amerikkalaisten kuvanneen Trumpin hallintoa vastaavin termein.
Jo Trumpin toisen kauden ensimmäisinä kuukausina hallintoa vastaan on nostettu lukemattomia oikeuskanteita.
Koskenniemi uskoo, että nykyisellä tahdilla jo lähikuukausina ajaudutaan tilanteeseen, jossa Yhdysvaltain hallinnon ja tuomioistuimen välille voi muodostua merkittävä, perustuslaillinen kiista.
– Ja tässä vaiheessa emme tiedä, kuinka siinä tulee käymään, emeritusprofessori toteaa.