torstai, 24 lokakuun

Syytös keskittyy sataan Britannian työväenpuolueen vapaaehtoiseen, jotka ovat matkustaneet Atlantin yli demokraattien Harrisin kampanjan tueksi.

Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin kampanjatiimi syyttää Britannian työväenpuoluetta puuttumisesta Yhdysvaltain vaaleihin.

Työväenpuolueen jäseniä on parhaillaan Yhdysvalloissa tukemassa demokraattien presidenttiehdokkaan Kamala Harrisin vaalityötä.

– Kun Britannian hallituksen edustajat viimeksi kulkivat ovelta ovelle Amerikassa, se ei päättynyt hyvin, sanotaan Trumpin lakitiimin lähettämässä kirjeessä.

Tällä viitataan Britannian siirtomaahistoriaan ja taisteluihin Amerikan vallankumouksessa.

Kirje on osoitettu Washingtonissa toimivalle liittovaltion vaalilautakunnalle. Britannian nimi on kirjeessä kirjoitettu väärin muotoon Great Britian.

Britannian pääministeri, työväenpuolueen Keir Starmer sanoo Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle, että työväenpuolueen jäsenet ovat paikalla vapaa-ajallaan ja että he ovat vapaaehtoisia.

Yhdysvaltain lain mukaan ulkomaalaiset voivat tehdä vapaaehtoistyötä paikallisissa vaaleissa, mutta heille ei esimerkiksi saa maksaa korvauksia.

  • Vaalisivustolla pääset tutustumaan ehdokkaiden kannatukseen ja Ylen muihin vaalijuttuihin.

Tapaamisia, neuvonantoa ja lainattuja iskulauseita

Kirjeessä viitataan mediatietoihin, joiden mukaan Britannian työväenpuolueen ja Harrisin kampanjan välillä olisi ollut tapaamisia ja neuvonantoa. Kirjeen mukaan Harrisin kampanja ”lainaa auliisti” työväenpuolueen iskulauseita, kuten ”stop the chaos” eli pysäyttäkää kaaos sekä ”we’re not going back” eli emme palaa entiseen.

Valituksessa viitataan myös työväenpuolueen toiminnanjohtajan someviestiin, jonka mukaan sata nykyistä ja entistä työntekijää olisi matkustanut USA:han kampanjoimaan Harrisin puolesta. Kyseinen LinkedIn-viesti on tiettävästi poistettu.

BBC:n mukaan someviestissä kerrottiin myös kymmenestä avoimesta paikasta kaikille mukaan haluaville ja että ”me hoidamme majoituksen”. Valituksen mukaan tämä viittaa siihen, että Britannian työväenpuolue ainakin osittain rahoittaisi matkoja.

Työväenpuolue sanoo, ettei se rahoita näiden henkilöiden matkustamista tai majoitusta.

BBC:n mukaan kyseessä ei ole mitään uutta, sillä Yhdysvaltain demokraateilla ja Britannian työväenpuolueella on ollut yhteistyötä vuosikymmenten ajan. Yhteyksiä on myös Britannian konservatiivien ja Yhdysvaltain republikaanien välillä.

Asiasta uutisoi BBC:n lisäksi muun muassa myös The Guardian -lehti. Vielä ei ole tiedossa, millaisia vaikutuksia valituksella on.

Jaa.
Exit mobile version