perjantai, 27 joulukuun

Kryptovaluutat ovat olleet nousukiidossa Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen. Osa vastaperustetuista ”kolikoista” on noussut vain muutamassa viikossa satojen miljoonien arvoon.

Meemikryptovaluutat Bonk ja Pepe kääntyivät kovaan nousuun sen jälkeen, kun Donald Trump voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit. Kuva: Allison Robbert / AOP, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Mikä yhdistää thaimaalaista kääpiövirtahepoa, viranomaisten New Yorkissa lopettamaa oravaa ja sarjakuvasammakkoa?

Ne ovat huippusuosittuja meemejä eli nettivitsejä, ja niiden pohjalta luodut kryptovaluutat ovat nousseet Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen satojen miljoonien eurojen arvoisiksi.

Yhteistä on lisäksi se, että suuri osa niihin sijoittavista tulee erittäin todennäköisesti menettämään rahaa, arvioivat asiantuntijat.

Tästä huolimatta sijoittajia piisaa. Esimerkiksi koiravitsiin pohjaava kryptovaluutta Chill guy lanseerattiin pari viikkoa sitten. Siinä ajassa kyseinen kryptovaluutta on noussut sijoittajien kovan suitsutuksen kohteeksi ja sen kaikkien kolikoiden yhteenlaskettu arvo on jo noin 430 miljoonaa euroa.

Vastaavia esimerkkejä riittää lukuisissa ”nettipörsseissä”, joissa meemikryptovaluuttoja ostetaan ja myydään.

Miksi ne nousevat niin kovaa vauhtia juuri nyt?

Trumpin voitto kiritti kryptovaluutat kovaan nousuun

Kryptovaluutat yleisesti ovat kovassa nosteessa ennen kaikkea siksi, että Donald Trump voitti vaalit ja nousee Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. Viimeisin osoitus tästä nähtiin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, kun tunnetuimman kryptovaluutta bitcoinin arvo nousi yli 100 000 dollarin haamurajan.

Vielä muutama vuosi sitten Trump sanoi kryptovaluuttoja huuhaaksi, mutta viimeistään liittoutuminen kryptovaluutoista intoilevan maailman rikkaimman ihmisen Elon Muskin kanssa on muuttanut Trumpin linjan.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump puhui kryptovaluutta bitcoinin puolesta alan tapahtumassa kesällä 2024.
  • Lue lisää: Trump, Musk ja bitcoin – siinä on yhtälö, josta moni nuori mies odottaa rikastuttajaa

Trump on luvannut tekevänsä sääntelystä kryptovaluutoille myönteistä ja väläytellyt bitcoin-varannon haalimista Yhdysvaltain valtion haltuun. Tiistaina Trump kertoi nimittävänsä Yhdysvaltain finanssivalvonnan SEC:n johtoon kryptovaluuttalobbari Paul Atkinsin, jonka edeltäjä on voimakkaan kryptovaluuttavastainen.

Kaikki tämä on saanut nousuun paitsi bitcoinin, myös jutun alussa kuvatut niin sanotut meemikolikot.

– Nyt on havaittavissa tällaisen niin sanotun kryptovaluuttojen kiimasyklin vaiheita, sanoo Inderesin analyytikko Olli Koponen.

Vastaavaa nähtiin vuonna 2021 ”kryptotaiteessa” eli NFT-kolikoissa, kun bitcoin oli kohonnut valtavasti. Tuolloin esimerkiksi apinakuvan omistusoikeuden hinta kasvoi tuhansia ja taas tuhansia prosentteja. Nyt huippunopeaa nousua ja laskua nähdään meemikolikoissa.

– Sentimentti on sen tyylinen, että kun joku kolikko on noussut 100 prosenttia, niin markkinoilla arvaillaan, mikäköhän nousisi seuraavaksi. Se ruokkii hyvinkin spekulatiivista sijoittamista jopa kryptojen mittapuulla, Koponen sanoo.

Onko meemikryptovaluutoilla minkäänlaista arvoa?

Meemikryptovaluuttoihin suhtautuvat hyvin kriittisesti jopa useimmat kryptovaluutta-alan toimijat, kuten lohkoketjuyhtiön (teknologia, johon useimmat kryptovaluutat perustuvat) perustaja Charles Hoskinson.

– Niillä ei ole, eikä tule koskaan olemaan minkäänlaista arvoa. Niiden taustalla ei ole mitään hyödyllistä, Hoskinson sanoo talouslehti Financial Timesille.

Arvioon yhtyvät Inderesin Koponen sekä Aalto-yliopistossa lohkoketjuja ja kryptovaluuttoja tutkiva Ville Savolainen.

Savolainen toteaa, että vaikka koko kryptomarkkinalla on mukana valtavasti spekulaatiota, monissa vakiintuneissa kryptovaluutoissa arvo perustuu kuitenkin ainakin osin niiden taustalla olevaan teknologiaan.

– Arvo perustuu oletukselle, että valuutan taustalla olevalle teknologialle eli lohkoketjulle voi tulla tulevaisuudessa paljon lisää käyttäjiä ja erilaisia sovellutuskohteita, Savolainen toteaa.

Lohkoketjut ovat eräänlaisia hajautettuja, digitaalisia tietokantoja, joita on lähes mahdotonta väärentää. Niiden teknologiaa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi finanssipalveluissa, logistiikassa tai väärennösten ehkäisemisessä.

Meemikryptovaluutoissa mitään vastaavaa teknologiataustaa ei ole edes teoriatasolla. Siksi ne ovat sijoituskohteena äärimmäisen riskisiä. Viimeistään kun bitcoin aikanaan kääntyy laskuun, valtaosasta meemikolikkoja tulee asiantuntija-arvioiden mukaan erittäin todennäköisesti täysin arvottomia.

Esimerkiksi osakkeissa arvo perustuu odotukseen tulevista osinkotuotoista tai yhtiön arvonnoususta ja velkakirjoissa taas tulevalle korkotuotolle.

Myös perinteisissä sijoituksissa on tietenkin mukana myös psykologiaa ja spekulointia. Meemikolikoissa taas ei ole mitään muuta.

– Suurin osa niihin sijoittavista odottaa vain, että tulee seuraava hölmö, joka on valmis maksamaan vielä enemmän, Savolainen sanoo.

Jaa.
Exit mobile version