tiistai, 24 joulukuun

Harris vai Trump?

Siitä yhdysvaltalaiset äänestäjät päättävät ensi tiistaina, ja ennakkoäänestys on jo vilkkaana käynnissä eri osavaltioissa.

Huomio kiinnittyy lähes yksinomaan presidenttiehdokkaiden kampanjoihin ja äärimmäisen tiukkaan kisaan, mutta taistelu vallasta on käynnissä myös Yhdysvaltain kongressissa. Suomalaisittain voidaan puhua eduskunnasta, jossa säädetään lait ja käydään poliittista debattia.

Kongressin alahuonetta, 435-paikkaista edustajainhuonetta, hallitsevat tällä hetkellä pienellä enemmistöllä republikaanit, kun taas ylähuonetta, 100-paikkaista senaattia, johtavat niukasti demokraatit sitoutumattomien senaattoreiden avulla.

Republikaanijohto esiintyy jo melko varmana voitostaan kongressissa, vaikka kisa paikoista on kova – aivan kuten Valkoisen talon hallinnastakin.

Yksi vaihtoehto voi olla, että presidentti on eri puolueesta kuin edustajainhuoneen ja senaatin enemmistö.

Mutta mitä tapahtuu, jos republikaanit Trumpin johdolla voittavat presidentin, edustajainhuoneen ja senaatin? Tai entä jos Harris joukkoineen tekisi saman tempun?

Viiteen kiinnostavaan kysymykseen vastaa Pohjois-Amerikan -tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopistosta.

Aivan ensiksi Heiskanen toteaa, että kongressin asema on keskeinen, ja ilman yhteistyötä kongressin kanssa presidentti ei pysty toimimaan tehokkaasti.

1. Jos republikaanit saavat presidentin, edustajainhuoneen ja senaatin haltuun, mitä se tarkoittaisi?

Se olisi aikamoinen valttikortti presidentille, ja hänen olisi helpompi edistää omia aloitteitaan. Esimerkiksi Trumpilla ja Obamalla oli tällainen tilanne kahden ensimmäisen virkavuotensa aikana.

Usein se tarkoittaa, että ensimmäisen kahden vuoden aikana yritetään jyrätä läpi suuret uudistukset, koska tilastollisesti istuvan presidentin puolue häviää usein presidenttikauden puolivälissä järjestettävät välivaalit.

2. Mikä olisi erilaista, jos Trump valittaisiin ja hän saisi jälleen koko kongressin taakseen, kuten vuoden 2016 vaalien jälkeen?

Ensinnäkin voitto silloin tuli Trumpille yllätyksenä. Hänellä ei ollut suunnitelmaa eikä käsitystä siitä, kuinka massiivinen työ esimerkiksi hallinnon virkamiesten nimeäminen olisi. Edellisen kauden alusta hän kertoi Joe Roganin haastattelussa viime viikonloppuna.

Nyt hänellä on vahvat taustajoukot, jotka ovat tehneet yksityiskohtaisia suunnitelmia siitä, kuka nimitetään mihinkin tehtävään. Trumpilla on myös ajatus siitä, kuinka valtionhallintoa karsitaan, ja esimerkiksi opetusministeriön lakkautus on ollut esillä.

Trump ei pysty välttämättä mielin määrin toteuttamaan hankkeitaan, koska osassa päätöksissä pitää olla 60 senaattorin enemmistö. Mutta kaikkiaan demokraattien on haastavaa laittaa kampoihin republikaaneja vastaan, jos skenaario kolmen suorasta toteutuu.

3. Trumpin presidenttikauden lähipiiri on varoittanut, että Trump on fasistinen. Kuinka suuri riski Yhdysvaltain demokratialle olisi se, jos republikaanit nyt saisivat kaikki kolme taloa?

Jos kansa niin päättää, niin silloinhan demokratia on toteutunut. Demokratiassa on kysymys kansanvallasta ja äänestystuloksesta. Voisi nostaa esiin kysymyksen, onko Yhdysvaltojen vaalijärjestelmä demokraattinen, koska tulos ei perustu kansalaisääniin, vaan valitsijajärjestelmään.

Uhkakuvia voi olla monia, ja valtionhallintoa saatetaan muuttaa perustavanlaatuisesti.

4. Millaisia vaikutuksia republikaanien kolmoisvoitolla olisi Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan?

Kongressissa republikaaneilla on vahva keskittymä henkilöitä, jotka eivät halua tukea Ukrainaa. Heidän mielestään rahat pitää kanavoida kotimaahan. Trumpia on näissä vaaleissa brändätty rauhan presidenttinä, joka pystyisi lopettamaan sodat yhdellä puhelinsoitolla.

Israelin tuki saisi jatkoa, koska republikaanit ovat perinteisesti tukeneet maata. Trump on kritisoinut monenkeskistä järjestelmää ja suosi viime kaudellaan kahdenkeskisiä neuvotteluita eri maiden kanssa.

5. Entäpä jos Valkoisen talon ja myös kongressin voittaisivat demokraatit, miten se muuttaisi nykyistä tilannetta?

Se olisi ensinnäkin iso yllätys, koska senaatin vaaleissa demokraateilla on hankala paikka joidenkin senaattoreiden poisjättäytymisen takia. Edustajainhuoneen kisa on tasaväkinen, mutta demokraateilla riittää sielläkin kurottavaa.

Jos demokraatit voittaisivat, he jatkaisivat nykyhallinnon monenkeskistä ulkopolitiikkaa. Keskeinen demokraattien ajama asia olisi aborttioikeus, joka on ollut paljon esillä Kamala Harrisin vaalikampanjassa.

Tästä pääset Ylen Yhdysvaltain presidentinvaalit -sivustolle.

Katso videot Harrisin ja Trumpin viime aikojen esiintymisistä:

Jaa.
Exit mobile version