Ukrainan mahdollinen Nato-jäsenyys on jäämässä haaveeksi Trumpin hallinnon rauhansuunnitelmissa.
Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin hallinnon Ukrainan-suunnitelmat eivät näytä Ukrainan kannalta hyvältä, kertoo uutistoimisto Reuters.
Trumpin neuvonantajat ovat esittäneet julkisesti ja yksityisesti ehdotuksia, jotka lopettaisivat Ukrainan sodan luovuttamalla suuria osia maasta Venäjälle. Lisäksi Ukrainan mahdollinen Nato-jäsenyys jäisi haaveeksi.
Reuters perustaa tietonsa omaan analyysiinsä ja useiden Trumpin lähipiirissä olevien henkilöiden haastatteluihin.
Yle seuraa Ukrainan tilannetta tässä artikkelissa.
1. Jäädytetyt rintamalinjat
Trumpin tulevan Ukrainan-erityislähettilään Keith Kelloggin ehdotuksessa rintamalinjat jäädytettäisiin tämänhetkisille sijoilleen.
Aseapua käytettäisiin pelinappulana niin, että jos Ukraina ei suostu neuvotteluihin, sitä vähennettäisiin. Jos taas Venäjä ei neuvottelisi, aseapua lisättäisiin. Lisäksi Ukrainan mahdollinen Nato-jäsenyys laitettaisiin jäihin.
Ukrainalle tarjottaisiin myös Yhdysvaltojen turvallisuustakuita. Ne voisivat sisältää aseavun lisäämisen sopimuksen solmimisen jälkeen.
2. Demilitarisoitu vyöhyke
Tuleva varapresidentti J.D. Vance avasi ajatuksiaan Ukrainan tilanteesta entisen laivaston erikoisjoukkojen sotilaan Shawn Ryanin podcastissa syyskuussa.
Vancen mukaan sopimus voisi sisältää demilitarisoidun vyöhykkeen nykyisillä rintamalinjoilla. Alueet olisivat ”vahvasti linnoitettuja”, jotta Venäjän mahdolliset uudet hyökkäykset voitaisiin estää. Myös tässä skenaariossa Ukrainan Nato-jäsenyys lyötäisiin jäihin.
– Venäjälle annettaisiin takuu, että Ukraina ei liity Natoon eikä muihin liittoumiin, Vance sanoi.
Hän lisäsi, että Euroopan maat rahoittaisivat Ukrainan jälleenrakentamista.
3. Autonomiset alueet
Trumpin entinen vt. tiedustelupäällikkö ja Saksan-suurlähettiläs Richard Grenell kannattaa ”autonomisten alueiden” luomista Itä-Ukrainaan. Hän puhui aiheesta uutistoimisto Bloombergille heinäkuussa. Hän ei tarkentanut näkemystään autonomisista alueista.
Grenellin mukaan Ukrainan Nato-jäsenyys ei olisi Yhdysvaltojen etujen mukaista.
Grenellillä ei ole vielä tehtävää uudessa hallinnossa, mutta hänellä on yhä Trumpin luottamus Euroopan asioissa, kertoi eräs Trumpin ulkopolitiikan vanhempi neuvonantaja Reutersille.
Grenell oli yksi harvoista henkilöistä, jotka osallistuivat Trumpin ja Zelenskyin väliseen tapaamiseen New Yorkissa syyskuussa.