torstai, 9 tammikuun

Donald Trump Jr. sanoo, että kyse on yksityisvierailuista. Yhdysvaltain seuraavan presidentin Donald Trumpin mukaan Grönlannin tulisi olla osa Yhdysvaltoja.

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin poika Donald Trump Jr. vierailee tiistaina Grönlannissa.

Isä-Trump kertoi vierailusta Truth Social -palvelunsa päivityksessä. Trumpin mukaan matkalla on mukana myös muita edustajia.

Trump kirjoitti päivityksessä myös, että Grönlannissa on paljon hänen kannattajiaan. Hänen mukaansa saari hyötyy valtavasti, jos – ja kun – siitä tulee osa Yhdysvaltoja.

Trump ilmoitti kaksi viikkoa sitten, että Grönlannin liittäminen Yhdysvaltoihin olisi ehdottoman tärkeää. Jo edellisen presidenttikautensa aikana Trump pohti Grönlannin ostamista, vaikka se ei Tanskan tai Grönlannin hallitusten mukaan ole myytävänä.

Myös Trumpin liittolainen ja miljardööri Elon Musk kommentoi X:ssä uskovansa, että grönlantilaiset haluavat liittyä Yhdysvaltoihin.

”Yksityinen vierailu”

Trump Jr. on kertonut Triggered-podcastissaan, että vierailu on yksityisluonteinen. Grönlannin ulkosuhteista vastaavan Mininnguaq Kleistin mukaan Trump Jr. ei tapaa matkallaan saaren hallituksen edustajia.

– Teen tämän selväksi. Ei, en ole matkalla ostamaan Grönlantia, Trump Jr. sanoi podcastissaan Tanskan yleisradioyhtiön DR:n mukaan.

Matkaa tuntevan Reutersin lähteen mukaan vierailun tarkoituksena on kuvata materiaalia podcastia varten.

Matka kuitenkin osoittaa, että tuleva presidentti Trump on vakavissaan kiinnostunut Grönlannista, DR:n haastattelema grönlantilainen kommentaattori ja entinen Grönlannin parlamentin jäsen Ineqi Kielsen arvioi.

Grönlanti on itsehallinnollinen osa Tanskaa, mutta saarella on virinnyt keskustelu itsenäistymisestä.

Saaren pääministeri Mute Egede sanoi uudenvuodenpuheessaan, että Grönlannin tulee katkoa kolonialismin kahleet ja tavoitella itsenäisyyttä. Egede ei kuitenkaan maininnut puheessaan lainkaan Yhdysvaltoja.

Grönlannissa asuu noin 57 000 ihmistä. Maailman suurimman saaren alueella on rikkaita mineraaliesiintymiä. Saarelta on löytynyt myös öljyä, mutta Grönlanti on kieltänyt sen tuotannon ilmastonmuutoksen ja ympäristönsuojelun takia.

Lähteet: AP, Reuters

Jaa.
Exit mobile version