Provokatiiviset puheet alueiden haltuunottamisesta kielivät siitä, että Trumpin politiikka on muuttumassa aiempaa epäsovinnaisemmaksi.
Yhdysvaltain presidentiksi palaavan Donald Trumpin viimeaikaiset puheet Panaman kanavasta ja Grönlannista antavat vihiä siitä, mitä hänen seuraavalta kaudeltaan voidaan odottaa, arvioivat asiantuntijat Ylen aamussa.
Trump on haaveillut Tanskalle kuuluvan Grönlannin ostamisesta Yhdysvalloille. Hän on myös uhannut ottavansa Panaman kanavan maansa haltuun.
Vain hetki sitten Trump ilmoitti, ettei hän halua sulkea pois sotilasvoimankaan käyttöä tavoitteidensa saavuttamiseksi.
Trumpin puheet on syytä ottaa vakavasti, sanoo kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg Tampereen yliopistosta.
– Ovathan nämä levottomia puheita, mitkä kertovat siitä, että Trumpin tapa tehdä politiikkaa tulee olemaan vieläkin vähemmän sovinnaista kuin hänen edellisellä presidenttikaudellaan.
Trumpin hallinnossa saattaa jatkossa olla enemmän tilaa villeille ja epäsovinnaisille ajatuksille, jotka eivät tue länsimaista yhteistyötä tai sääntöpohjaista maailmanjärjestystä, Forsberg arvioi.
– Nyt hallinnossa ei ole ihmisiä, jotka kontrolloisivat ja yrittäisivät pitää Trumpin jossakin perinteisen politiikan teon raameissa, hän sanoo.
Edes liittolaiset eivät ole turvassa
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen kuvaa sekä Trumpin luonnetta että hänen politiikkaansa ”kiristyksenomaiseksi”.
– Se viittaa siihen, että hän haluaa herättää huolta ja pelkoa vastapuolessaan ja toivoo sitä kautta saavansa jotakin.
Lavikaisen mukaan Trump ei välttämättä realistisesti tavoittele Grönlantia tai Panaman kanavaa. Jotain hän kuitenkin haluaa kääntääkseen tilannetta Yhdysvaltojen eduksi.
– Se, että tämä on kohdistunut Tanskaan, kertoo siitä, että oma liittolaisuuskaan Yhdysvaltoihin ei suojaa tältä.
Trumpin puheita ohjaavat strategiset ja taloudelliset intressit. Grönlanti on sijainniltaan sotilaallisesti merkittävä alue, minkä lisäksi siellä on runsaasti harvinaisia luonnonrikkauksia.
– Varmasti Trump miettii ainakin sitä, voisiko Yhdysvallat päästä niihin vielä paremmin käsiksi. Se ei kyllä edellyttäisi Grönlannin omistamista, Lavikainen sanoo.
Grönlanti esiintyi Trumpin puheissa jo hänen edellisellä presidenttikaudellaan.
– Jonkinlainen päähänpinttymä se Trumpille on, Tuomas Forsberg kommentoi.