torstai, 19 syyskuun

Asemies yritti salamurhata Yhdysvaltain entisen presidentin ja republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin sunnuntaina Trumpin omistamalla golfkentällä Palm Beachin kaupungissa Floridassa, kertoo Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI.

Välikohtaus tapahtui noin kaksi kuukautta sen jälkeen, kun toinen asemies oli yrittänyt salamurhata Trumpin vaalitilaisuudessa Pennsylvaniassa. Tuolloin Trump haavoittui korvaansa ja yksi hänen tukijansa kuoli.

Floridan salamurhayrityksestä epäilty mies on otettu kiinni. Yhdysvaltain median mukaan epäilty on Ryan Wesley Routh.

Tässä jutussa kerromme, mitä asiasta tiedetään nyt.

Mitä on tapahtunut?

Salamurhayritys tapahtui Trump International Golf Clubilla, joka sijaitsee suhteellisen lähellä Trumpin Floridan residenssiä Mar-a-Lagoa.

Salaisen palvelun agentit olivat Trumpin mukana kentällä, kun tämä oli pelaamassa golfia. Yksi agenteista havaitsi aseen piipun pusikossa golfkentän reunalla. Trump oli noin 350-500 metrin etäisyydellä epäillystä.

Yksi tai useampi agentti ampui asemiestä kohti yhteensä ainakin neljä laukausta.

Epäilty pudotti Ak-47-tyylisen kiväärinsä, kaksi reppua, GoPro-kameran ja muita tavaroita. Hän pakeni paikalta mustalla Nissan-merkkisellä autolla.

GoPro on pienikokoinen kamera, jonka voi kiinnittää erilaisiin pintoihin kuten esimerkiksi kypärään tai liiveihin. Sitä käytetään esimerkiksi extremeurheilussa kuvaamaan vauhdikkaita kohtauksia.

Palm Beachin piirikunnan sheriffi Ric Bradshawin mukaan silminnäkijä onnistui ottamaan valokuvan epäillyn autosta ja rekisterikilvestä ja toimitti sen viranomaisille.

Hieman myöhemmin viranomaiset saivat epäillyn kiinni Interstate 95 -valtatiellä läheisessä Martinin piirikunnassa.

Epäilty käyttäyi rauhallisesti, eikä näyttänyt tunteita, kun hänet pysäytettiin, kertoo Martinin piirikunnan sheriffi William Snyder.

Viranomaiset eivät myöhemmin vahvistaneet tiedotustilaisuudessa, ampuiko epäilty Trumpia kohti vai ei.

Kuka on Ryan Routh?

Yhdysvaltalaiset mediat kertovat, että epäilty on 58-vuotias Ryan Wesley Routh.

Asiakirjojen mukaan Routh on asunut suurimman osan elämästään Pohjois-Carolinassa. Hän muutti Havaijille vuonna 2018. Uutiskanava CNN:n mukaan mies on rakennusyrittäjä.

Epäillyn poika Oran Routh kommentoi CNN:lle, että Ryan Routh on ”rakastava ja välittävä isä”. Poika vakuutti, ettei hänen tuntemansa isä tekisi mitään väkivaltaista.

Ryan Routh on vuosina 2002–2010 tuomittu useista rikoksista, kertoo CBS News. Näihin kuuluvat muun muassa liikennepako, pidätyksen vastustaminen, ajo-oikeudetta ajaminen, luvaton aseen kantaminen sekä varastetun omaisuuden hallussapito.

Routh on esiintynyt useiden medioiden haastatteluissa Ukrainaa tukevana aktivistina.

Kesäkuussa 2022 Routh kertoi Newsweekille, että hän yritti värvätä vapaaehtoisia Ukrainan maavoimien alaisuudessa toimivaan kansainväliseen legioonaan.

Sanomalehti The New York Times kertoo, että se oli haastatellut Routhia vuonna 2023 artikkeliinsa, joka käsitteli Ukrainaa tukevia amerikkalaisia vapaaehtoisia.

Routh kertoi lehdelle matkustaneensa Ukrainaan vuonna 2022 ja viettäneensä maassa useita kuukausia. Lisäksi Routh sanoi, että hän pyrki värväämään afganistanilaisia sotilaita taistelemaan Ukrainan riveihin.

Myös uutistoimisto AFP kertoo haastatelleensa Routhia vuonna 2022 Kiovassa, kun tämä oli matkustanut Ukrainaan tukemaan maata sodassa Venäjää vastaan.

Ukrainan kansainvälinen legioona kiistää yhteydet Routhiin, kertoo AFP.

Mitä epäillyn sometileiltä selvisi?

Myös sosiaalisen median tiliensä perusteella Routh on innokas Ukrainan tukija sodassa Venäjää vastaan, kertovat uutistoimisto Reuters ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Facebook ja viestipalvelu X ovat nyt estäneet Routhin tilien julkisen näkymisen.

Routh on kritisoinut X:ssä Trumpia ja ilmaissut tukeaan sekä Joe Bidenille että republikaanien Nikki Haleylle.

Aiemmin tänä vuonna Routh oli kirjoittanut X:ssä, että Yhdysvaltojen demokratia on vaakalaudalla tulevissa vaaleissa, kertoo Reuters.

Monissa kirjoituksissaan Routh kommentoi maailman tilaa ja ulkopolitiikkaa. Hän on julkaissut palestiinalaisia ja Taiwania tukevia sekä Kiinaa vastustavia viestejä, kertoo BBC.

Lisäksi Routh on julkaissut julkkiksille ja poliitikoille osoitettuja viestejä. Monet niistä ovat sekavia.

Miten Trump reagoi?

Donald Trump vietiin turvaan välikohtauksen jälkeen. Hän kiitti Salaista palvelua ja muita viranomaisia.

– Haluan kiittää kaikkia huolenpidostanne… Kyseessä oli taatusti kiinnostava päivä, Trump kirjoitti sunnuntai-iltana Truth Social -viestipalvelussaan.

Trump on keskustellut liittolaistensa ja Fox News -uutiskanavan toimittajien kanssa tapahtuneesta ja lähettänyt tukijoilleen sähköpostin, jossa hän kertoi olevansa kunnossa eikä aio koskaan antaa periksi.

Nimettömänä esiintynyt lähde kertoi uutistoimisto AP:lle, että Trump on palannut Mar-a-Lagon asunnolleen.

Siitä ei ole toistaiseksi tietoa, miten uusi salamurhayritys vaikuttaa Trumpin aikatauluihin ja presidentinvaalikampanjaan.

Hänen on määrä puhua tänään maanantai-iltana kryptovaluutoista viestipalvelu X:ssä järjestettävässä suorassa lähetyksessä. Tiistaina ja keskiviikkona Trumpin on suunniteltu kampanjoivan Michiganissa ja New Yorkissa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Jaa.
Exit mobile version