perjantai, 11 lokakuun

Maan itäosassa Karjalan radalla on junaliikenne poikki radalla kaatuneiden puiden takia. Kokoamme myräkän vaikutuksia ympäri maata. Miten myrsky näkyi lähelläsi? Lähetä meille kuva.

STT,

Hanna Hanhinen,

Simo Kymäläinen

Tuhansia kotitalouksia on ollut yön ja aamun aikana ilman sähköä syysmyräkän takia. Pahimmillaan sähköttä oli lähes 40 000 kotitaloutta. Sähkökatkot painottuivat maan itäosiin.

Torstaiaamuna tulvavesi valtasi liittymän Helsingissä Vihdintien Kehä I:n kohdalla. Tie saatiin auki liikenteelle kello yhdentoista aikaan aamupäivällä.

Aiemmin yöllä Vantaalla Kehä III:lla kaksi ramppia taas oli useita tunteja suljettuna tulvivan veden vuoksi.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Arto Pirinen kertoo, että vesi on aiemminkin noussut tielle kyseisissä kohdissa Vantaalla.

– Myyrmäen rampin kohdalla Kehä III:lla ja Raappavuorentien kohdalla ei ole minkäänlaista viemäröintiä, mihin vesi poistuisi.

Pirisen mukaan veden pumppaaminen pois tieltä kesti kuusi tuntia, mutta tie saatiin auki ennen kuin liikenne vilkastui.

Muuten pelastuslaitoksia ovat työllistäneet Uudellamaalla lähinnä kaatuneet puut, tukkeutuneet viemärit sekä teille ja kellareihin tulvimista aiheuttaneet ojat.

Itä-Suomessa iltapäivään kestävä ratavaurio

Maan itäosassa myräkkä kaatoi puita Karjalan radalle, ja junaliikenne on vielä päivälläkin poikki Kesälahden ja Parikkalan välillä. Fintrafficin rataliikennekeskus kertoo, että henkilöjunia korvataan linja-autoilla.

Sähköratavaurion korjaaminen kestää ensiarvion mukaan ainakin iltapäivään asti.

Kymenlaakson pelastuslaitoksella oli keskiviikko-illan ja viime yön aikana noin 30 myrskyyn liittyvää tehtävää. Pääosa hälytyksistä keskittyi Etelä-Kymenlaakson alueelle: Kotkaan, Pyhtäälle, Haminaan ja Virolahteen.

Päivystävä palomestari Juha Säämänen Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoo, että tehtävät painottuivat puiden raivaukseen ja veden pumppaukseen. Lisäksi Kotkan Karhulassa myrsky irroitti rakennuksen kattopeltejä.

Etelä- ja Pohjois-Savossa runsaasti tehtäviä

Myräkkä aiheutti sähkökatkon myös Savonlinnan keskussairaalaan.

Etelä-Savon hyvinvointialueen tiedotteen mukaan sähkökatko iski sairaalan alueelle myöhään keskiviikkoiltana ja kesti noin viisi minuuttia. Sairaalan varavoima varmisti kriittiset toiminnot.

Savonlinnassa noin 1 300 asiakasta oli päivällä ilman sähköä, selviää Energiateollisuuden sähkökatkokartasta.

Suurin osa katkoista johtui sähkölinjojen päälle kaatuneista puista, kertoo Järvi-Suomen Energian käytönjohtaja Mika Mielikäinen.

Hän arvioi, että vikojen korjaaminen jatkuu iltaan saakka. Yksittäisten kiinteistöjen pienjännitevikojen korjaus saattaa jatkua vielä huomenna perjantaina.

Pohjois-Savon pelastuslaitos kertoi aamulla, että puuskittainen tuuli aiheutti sen alueella yön aikana yli 40 tehtävää. Tehtävät olivat pääosin kaatuneiden puiden aiheuttamia vahingontorjuntatehtäviä.

Savon Voiman verkostopäällikkö Pekka Miettisen mukaan yö sujui odotetunlaisesti.

– Isompia metsätuhoja ei ole sattunut, mutta vikoja on ollut laajasti, hän kuvailee.

Savon Voima keskittyi yöllä lähinnä vikojen erotteluun, rajaamiseen ja paikantamiseen. Vikoja ryhdyttiin korjaamaan laajemmassa mitassa päivän valjettua.

Pirkanmaalla poikkeava tuulen suunta

Syysmyrsky ja puuskittainen kaakkoistuuli ovat jättäneet jälkiään myös Pirkanmaalle eilisen ja yön aikana. Pirkanmaan pelastuslaitoksella oli kuutisenkymmentä vahingontorjuntatehtävää pääasiassa teille ja sähkölinjojen päälle kaatuneiden puiden takia.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen tilanne- ja johtokeskuksen päivystävän palomestarin Ilpo Kuokkasen arvion mukaan myrskyvahinkoja on jonkin verran lisännyt puuskittaisen tuulen normaalista poikkeava suunta.

Yleensä kovaa tuulta saadaan Pirkanmaalle Kuokkasen mukaan lännestä tai lounaasta.

– Kyllähän se aina lisää vahinkojen määrää, jos on joku poikkeava tuulensuunta. Nyt on ollut lähes päinvastainen suunta kuin yleensä, Kuokkanen sanoo puuskittaisesta kaakkoistuulesta.

Pohjois-Karjalassa oli yöllä yli 9 000 sähkötöntä taloutta

Öinen myräkkä iski laajalti myös Pohjois-Karjalaan. Puita kaatui sähkönlinjoille joka puolella maakuntaa. PKS Sähkönsiirron verkkoalueella on ollut enimmillään sähköttä yli 9 000 taloutta.

Pahin tilanne oli kello yhden jälkeen Heinävedellä, missä sähköt olivat poikki yli 3 000 taloudelta. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella on ollut useita tehtäviä eri puolilla maakuntaa.

Kainuussa kova tuuli teki tuhoja

Kova puuskittainen tuuli on katkonut sähköjä myös ympäri Kainuuta viime yön aikana.

Sähköverkkoyhtiö Kajaven sähkökatkokartan mukaan enimmillään sähköt olivat poikki viime yön aikana 894 kotitaloudelta. Viat saatiin korjattua aamun aikana.

Myös Kainuun pelastuslaitos oli varautunut vilkkaaseen yöhön, mutta vahingontorjuntatehtäviä oli yön aikana vain yksi.

Jaa.
Exit mobile version