perjantai, 20 syyskuun

Kännykät korvasivat hakulaitteet vuosituhannen vaihteessa. Yksinkertaisella teknologialla on kuitenkin yhä kysyntää laitteiden luotettavuuden ja vaikean paikantamisen ansiosta.

Eilen tiistaina tuhansia hakulaitteita räjähti samanaikaisesti Libanonissa. Ainakin yhdeksän ihmisen kerrotaan kuolleen ja tuhansien haavoittuneen räjähdyksissä, joiden kohteena olivat äärijärjestö Hizbollahin jäsenet.

Suurimmalle osalle suomalaisista hakulaitteet ovat reliikki menneisyydestä. Radiotaajuuksilla toimivia laitteita on yhä käytössä sairaaloissa ja viranomaisilla, mutta suurin osa ihmisistä hoitaa viestintätarpeensa puhelinverkon kautta.

Suomessa toiminut erillinen kaukohakupalvelu lopetettiin jo vuonna 2001.

Täysin hakulaitteet eivät kuitenkaan ole arjesta kadonneet. Esimerkiksi ravintoloissa käytössä olevat piipparit perustuvat samaan teknologiaan kuin nyt Lähi-idässä räjähtäneet hakulaitteet.

Miten hakulaite toimii?

Millenniaalit ja sitä vanhempien sukupolvien edustajat ovat saattaneet soittaa kaverin hakulaitteeseen tai itse olla se kaveri, jolla on hakulaite.

Puhelimeen verrattuna hakulaitteen toiminta on hyvin yksinkertaista. Hakulaitteella on numero, johon voi soittaa. Puheluun vastaa automaatti, joka pyytää soittajaa jättämään puhelinnumeronsa tai muun numerosarjan.

Yleensä tässä kohtaa soittaja näppäilee oman puhelinnumeronsa, mutta joissain tapauksissa hän saattaa näpytellä numerosarjan, jolle oli sovittu jokin merkitys.

Lopulta soittajan näpyttelemä numero välittyy hakulaiteen pienelle näytölle. Tämän jälkeen hakulaitteen omistajan tehtäväksi jää puhelinkopin löytäminen ja takaisin soittaminen.

Nykyaikaiset hakulaiteet kykenevät myös tuottamaan tekstiä.

Miksi hakulaitteita yhä käytetään?

Perinteiset hakulaitteet toimivat ainoastaan viestin vastaanottimena. Ne eivät lähetä mitään signaaleja, jolloin ne eivät myöskään aiheuta häiriötä. Tämä on tärkeä ominaisuus esimerkiksi sairaaloissa, joissa on häiriöille altista teknologiaa.

Sama ominaisuus tekee hakulaitteista myös mahdottomia paikantaa. Tämän vuoksi ne ovat yhä suosittuja myös rikollisten ja Hizbollahin kaltaisten äärijärjestöjen keskuudessa.

Lisäksi hakulaitteet ovat pieniä, eivätkä ne kuluta paljoakaan virtaa. Esimerkiksi Hizbollahin tiettävästi käyttämien hakulaitteiden valmistaja lupaa laitteiden toiminta-ajaksi 85 vuorokautta.

Hakulaitteet hyödyntävät radioaaltoja dataliikenteen välittämisestä, minkä ansiosta signaali kulkee luotettavasti perille. Tämä ominaisuus on tärkeä niin kriittisten toimintojen yhteydessä kuin alueilla, joissa matkapuhelinverkko ei ole luotettava.

Jaa.
Exit mobile version