Yli puolet eli 52 prosenttia ukrainalaisista ajattelee, että Ukrainan tulisi pyrkiä neuvottelupöytään sodan lopettamiseksi mahdollisimman pian.
Asia ilmenee amerikkalaisen mielipidemittauksia analysoivan Gallup-yhtiön tiedoista. Gallup keräsi yhteen useita Ukrainassa elo- ja lokakuussa tehtyjä mielipidekyselyitä kattavan kuvan saamiseksi.
Sodan jatkamista voittoon saakka kannattavien määrä on lähes puolittunut parissa vuodessa.
Venäjän hyökkäyksen alussa vuonna 2022 selvä enemmistö, 73 prosenttia, katsoi, että taisteluita tulisi jatkaa Ukrainan voittoon saakka. Vuonna 2023 luku oli 63 prosenttia ja kuluneena syksynä enää 38 prosenttia.
Tuoreiden tilastojen valossa käy ilmi, että lähes kolmen sotavuoden jälkeen Ukrainassa ei ole enää yhtään aluetta, jossa enemmistö vastaajista olisi sitä mieltä, että sotatoimia kannattaa jatkaa Ukrainan voittoon asti.
Eniten tuki sotatoimien jatkamiselle on laskenut Länsi ja Keski-Ukrainan alueiden asukkaiden keskuudessa. Vain noin puolet niistä, jotka ilmoittivat tukevansa sotatoimia vuonna 2022, olivat edelleen samaa mieltä vuonna 2024.
Länsi-Ukrainan alueilla, jotka sijaitsevat kaukana rintamalinjasta, noin 43 prosenttia vastaajista ilmoitti kannattavansa sodan jatkamista.
Itä-Ukrainassa, jonne Venäjä on tehnyt eniten iskuja laajamittaisen hyökkäyssodan aikana, 27 prosenttia vastaajista kannatti sotatoimien jatkamista.
Alueluovutuksiin valmiiden määrä kasvaa
Yhä useampi myös kertoo olevansa valmis alueluovutuksiin, jos niillä saadaan sota päättymään mahdollisimman pian.
Niistä vastaajista, jotka ilmoittivat haluavansa Ukrainan rauhanneuvotteluihin sodan päättämiseksi mahdollisimman pian yli puolet, 52 prosenttia ilmoitti olevansa avoimia joillekin alueluovutuksille. 38 prosenttia rauhanneuvotteluita toivovista oli kuitenkin sitä mieltä, että alueluovutuksiin ei tule myöntyä rauhansopimuksen saavuttamiseksi.
Tulokset viittaavat siihen, että yhä suurempi osa ukrainalaisista hyväksyisi ainakin osittaiset alueluovutukset, jos niillä saataisiin aikaan kestävä rauha.
Toukokuussa 32 prosenttia vastaajista ilmoitti olevansa valmis luopumaan alueistaan lopettaakseen sodan, selviää Kiovan kansainvälisen sosiologian instituutin mielipidemittauksesta. Vuonna 2022 vain 8–10 prosenttia vastaajista kannatti alueluovutuksia. Viime vuonna aluemyönnytyksiin valmiiden ukrainalaisten määrä nousi 19 prosenttiin.
Käsitys voitosta on muuttumassa
Vaikka yhä harvempi ukrainalainen uskoo väitteeseen, että Ukrainan tulisi jatkaa sotaa voittoon sakka, tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö ukrainalaiset uskoisi maansa voittoon.
Marraskuussa mielipidemittauksia tekevä ukrainalainen Rating julkaisi mielipidemittauksen, jossa ukrainalaisilta kysyttiin, uskovatko nämä Ukrainan voittoon. Ylivoimainen enemmistö, 88 prosenttia, ilmoitti uskovansa Ukrainan voittoon.
Käsitys siitä, mitä voitto tarkoittaa, on kuitenkin muuttumassa ukrainalaisten keskuudessa, Gallup kertoo.
Vuosina 2022 ja 2023 yli 90 prosenttia piti voittona sitä, että Ukraina palauttaa vuoden 1991 rajat eli saa takaisin Itä-Ukrainan alueet ja Krimin niemimaan. Vuonna 2024 näin ajatteli enää 81 prosenttia.
Samaan aikaan niiden määrä, jotka uskovat, että Ukraina voittaa, mikäli se onnistuu palauttamaan vuoden 2022 rajat, on noussut neljästä prosentista yhdeksään.
Ukraina haluaa turvatakuut
Venäjä aloitti laajan hyökkäyksen Ukrainaan vuonna 2022. Siitä lähtien Ukrainan asevoimien tavoitteena on ollut palauttaa hallintaansa Ukrainan kansainvälisesti tunnustettu alue kokonaisuudessaan.
Viime aikoina sodan kärjistymisen keskellä Ukrainan johto on väläyttänyt valmiuttaan konfliktin jäädyttämiseen. Yhdessä ratkaisussa ehdotetaan, että osa Ukrainan alueista jäisi ainakin väliaikaisesti Venäjän hallintaan.
Ukrainan parlamentin edustaja Jegor Tšernev kommentoi torstaina italialaisen Repubblica-lehden haastattelussa, että Ukraina on valmis konfliktin jäädyttämiseen, mikäli länsimaat antavat Ukrainalle turvatakuut ja lupauksen Nato-jäsenyydestä.
Keskiviikkona presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että Ukraina ei pysty ainakaan toistaiseksi voimakeinoin palauttamaan vuoden 1991 rajat.
Zelenskyi totesi, että Ukraina ei voi uhrata kymmeniätuhansia ihmisiä Krimin niemimaan takia.
Zelenskyi kuitenkin sanoi uskovansa, että Venäjän vuonna 2014 miehittämä Krimin alue voitaisiin palauttaa Ukrainalle tulevaisuudessa diplomaattisin keinoin.
Katso myös: