tiistai, 29 lokakuun

Tulli on takavarikoinut marihuanaa tänä vuonna 2,5 kertaa viimevuotista enemmän.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo, että takavarikoidun marihuanan määrä on kasvanut suuresti tämän vuoden tammi-syyskuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

– Syyskuun loppuun mennessä marihuanaa oli takavarikoitu 820 kiloa, ja samaan aikaan viime vuonna määrä oli 342 kiloa. Vuosina 2019–2020 takavarikoidun marihuanan määrä oli 133 kiloa. Kasvu on ollut tänä vuonna jyrkkää.

Sinkkosen mukaan Tulli löytää laittomia lähetyksiä ihan mistä vain, kuten kaupallisista lähetyksistä ja matkustajien mukana. Huumeita salakuljetetaan Suomeen etupäässä kaupallisen liikenteen yhteydessä lastitiloissa. Huumeita tulee myös postilähetyksinä.

Sinkkonen sanoo, että kotimaista marihuanaa on erittäin vähän. Laatukin on huonoa, koska kasvuolosuhteet Suomessa eivät ole kasville suotuisat.

Ulkomailla marihuana kasvaa luonnontilassa, huomauttaa Sinkkonen. Jalostettu marihuana puolestaan on hasista, jota tänä vuonna on takavarikoitu 19 kiloa eli saman verran kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Kannabis sativa -kasvia kasvatetaan monessa maassa, ja kasveissa on laatueroja ja eroja muun muassa päihdyttävässä THC-pitoisuudessa.

Buprenorfiini korvaa Suomessa heroiinin

Heroiinia Suomeen on tullut aina verraten vähän. Sinkkosen mukaan se johtuu siitä, että Suomessa käytetään väärin korvaushoitolääkkeitä, kuten buprenorfiinia, jotka muodostavat Suomessa heroiinin korvikkeen.

Buprenorfiinia, jonka tunnetuin tuotemerkki on Subutex, on tänä vuonna takavarikoitu Suomessa 64 000 tablettia, mikä on yli 50 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Viime vuonna takavarikoitu määrä oli vastaavana aikana 40 000 tablettia.

Sinkkonen sanoo, että valtaosin takavarikoidut huumelääkkeet ovat muuta kuin buprenorfiinia. Muita huumelääkkeitä – esimerkiksi pregabaliinia – on takavarikoitu 512 000 tablettia. Näiden määrät ovat kasvaneet huomattavasti – jopa viisinkertaistuneet – vuosituhannen alusta.

Tullin tuoreet tilastot julkistetaan kokonaisuudessaan ensi viikolla.

Jaa.
Exit mobile version