lauantai, 19 lokakuun

Tullin tutkinnan perusteella Itä-Suomessa toimiva tullivarastoyhtiö yritti toimittaa vuonna 2022 pakotteiden alaista tavaraa Venäjälle.

Tulli tutkii rikoskokonaisuutta, jossa Itä-Suomessa toimineen tullivarastoyhtiön epäillään yrittäneen viedä Venäjälle pakotteiden alaista elektroniikka useaan kertaan. Rikoskokonaisuutta tutkitaan törkeänä säännöstelyrikoksena.

– Olemme suorittaneet yli sata tavarantarkastusta epäiltynä olevan yhtiön tekemiin vienteihin. Nämä viennit ovat sisältäneet Venäjä-pakotteiden alaista elektroniikkaa, kuten droneja, prosessoreita, älypuhelimia, tietokoneita ja kaikuluotaimia, kertoo tutkinnanjohtaja Sanna Kuparinen tiedotteessa.

Tavarat ovat saapuneet Suomeen lehtorahtina, minkä jälkeen tavaroita pyrittiin viemään Venäjälle Itä-Suomessa sijaitsevan välivaraston kautta. Välivarasto on sijainnut Kaakkois-Suomessa Virolahdella lähellä Vaalimaan rajanylityspaikkaa.

Pakotteiden alaisten tavaroiden arvo on ollut jopa 700 000 euroa. Esitutkinnan perusteella epäilyksenalainen yhtiö on toimittanut tavaraa vuoden 2022 maalis–joulukuun aikana.

Kokonaisuudessa tulli tutkii myös tiettyjen tuotteiden päätymistä Venäjälle. Näiden tavaroiden kokonaisarvo on tämän hetken arvion mukaan noin 1,3 miljoonaa euroa.

Yhtiö on yrittänyt viedä tavarat varastostaan Venäjälle maantiekuljetuksina Vaalimaan kautta.

Ostettu amerikkalaisista verkkokaupoista

Tullin tutkinnan perusteella tavarat on ostettu pääosin amerikkalaisista verkkokaupoista ja vastaanottajana Venäjällä on ollut Venäjän posti.

Tutkinnassa on kuultu epäiltyinä seitsemää henkilöä. Epäillyt toimivat kansainvälistä huolintaa harjoittavassa yhtiössä johto- ja huolintatehtävissä. Tulli on tehnyt asiassa myös yhteistyötä Suomen ulkoministeriön kanssa.

EU on asettanut Venäjälle kovia talouspakotteita Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Tulli on käynnistänyt pakotteiden rikkomiseen liittyviä säännöstelyrikostutkintoja jo yli 800.

– Suuri osa suomalaisyrityksistä toimii esimerkillisesti, mutta Tullin rikostutkintaan päätyneiden tapausten perusteella voi todeta, että valitettavasti myös poikkeuksia löytyy, painottaa valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Muokattu 09:53, tarkennettu otsikkoon ja leipätekstiin että yritys on Tullin tiedotteen mukaan pyrkinyt viemään pakotteiden alaisia tavaroita Venäjälle.

Jaa.
Exit mobile version