lauantai, 23 marraskuun

Tulokärki Mikko ”Miki” Kuusen aamu oli tuiki tavallinen. Asema Suomen tulokärkenä toista kertaa peräkkäin ei hetkauttanut.

– En mä tiedä. Kävin aamulla lenkillä, tulin kotiin, avasin uutiset ja siellä se luki. En ollut sitä hirveästi etukäteen miettinyt, Miki Kuusi kertoo Ylen haastattelussa.

– Loppujen lopuksi mä sitten kuitenkin katson päivän kalenteria, mitä tänään pitää tehdä, ja keskityn sitten siihen, hän jatkaa.

Kuusi, 35, on ruokalähettiyhtiö Woltin perustaja ja toimitusjohtaja. Hän tienasi viime vuonna 60 miljoonaa euroa, kertoo Ylen verokone.

Tyytyväinen veronmaksaja, hyvinvointimallin puolustaja

Kuusi maksoi tienesteistään mittavat verot, yli 30 miljoonaa euroa. Veroprosentti oli muhkea 51.

Mitä hän ajattelee verotuksesta?

– Minusta pohjoismainen hyvinvointivaltion malli on älyttömän hyvä tapa järjestää yhteiskunnan toiminta, tulokuningas sanoo.

– Jos katson mitä vaikkapa Yhdysvalloissa on käynnissä, kärjistymistä ja eriarvoistumista, näkisin että tämän tyyppinen malli on kestävämpi tulevaisuutta ajatellen.

Yksilö voi Suomessa elää pienemmillä huolilla, Kuusi kertoo.

Kuusi miettii hetken. Sitten hän pitää pitkän puheen sen puolesta, että hyvätuloiset maksavat suhteessa enemmän veroja kuin pienituloiset.

– Mulla on ensisijaisesti kiitollinen olo siitä, että koen saaneeni tästä maasta ja yhteiskunnasta niin paljon. Mäkin olen nauttinut ilmaista peruskoulutusta, ilmaista yliopistokoulutusta, ilmaista terveydenhoitoa, Kuusi luettelee.

– Kun katson verotietojani niin olen ylpeä siitä, että mulla on käynyt hyvä tuuri. Ei se ole pelkästään omaa tekemistä. Pidän aina Suomen lippua korkealla, kun tuolla maailmalla mennään.

Kannustinohjelma tuo rahaa Woltin johtohenkilöille ja verotuloja Suomelle

Kuusen maltillinen suhtautuminen omiin jättituloihinsa johtuu osaltaan siitä, etteivät ne olleet minkäänlainen yllätys.

Suomessa perustettu Wolt kaupattiin yhdysvaltalaiselle alustajätille Doordashille vuonna 2021, ja kauppa näkyy yhä Woltin perustajien ja johtohenkilöiden tuloissa.

Kaupan yhteydessä tehtiin osakekannustinohjelma, jolla Woltin johtohenkilöt ja työntekijät haluttiin sitouttaa jatkamaan työtään Doordashin parissa.

Kannustinohjelman suuruus oli 500 miljoonaa euroa, ja se on sovittu nelivuotiseksi.

Kaupan tekohetkellä (marraskuussa 2021) kauppasopimukseen kirjattiin, että kannustinohjelman arvo on 500 miljoonaa euroa, ja että kaupan sulkeuduttua (kesällä 2022) se muutetaan osakekannustimiksi sulkeutumisajankohdan osakekurssilla.

Koska osakkeen hinta laski kaupan sopimisen ja toteutumisen välillä, kannustinohjelmaan kuuluvat henkilöt saivat lukumääräisesti enemmän osakkeita. Sittemin osakkeen hinta on noussut ja woltilaiset saavat enemmän tuloja.

Tähän kannustinohjelmaan kuuluu tuhansia henkilöitä Woltilla.

Viime vuoden 50 parhaiten ansainneen joukosta löytyy Kuusen lisäksi neljä muutakin Woltin nykyistä tai entistä johtohenkilöä: 16:s on Riku Mäkelä (15,4 miljoonaa euroa), 24:s Marianne Vikkula (11,2 miljoonaa euroa), 27:s Niilo Säämänen (10,3 miljoonaa euroa) ja 45:s Juhani Mykkänen (7,4 miljoonaa euroa).

Woltin kaksi tarinaa – ”Ei maailman paras täysipäiväinen työ”, sanoo Kuusi

Kuusi itse kommentoi Doordash-kaupan käännettä hyväksi sattumaksi. Osakkeita tuli paljon enemmän kuin woltilaiset olivat ajatelleet, ja niiden arvo nousi.

– Se on sitten se, mitä nähdään tulolistoilla. Se on vähän kuin osa yrityskaupan hintaa työntekijöiden näkökulmasta, mutta tulee neljän vuoden yli jaksotettuna.

Woltilla on kaksi tarinaa.

Se on suomalainen menestystarina, erinomaisesti rakennettu globaali yritys. Mutta myös kritiikin kohde, koska osa ruokaläheteistä Suomessa painaa pitkää päivää ja tienaa silti huonosti. Yle kirjoitti asiasta lokakuussa.

Kuusen mukaan tämä heijastelee Suomen ongelmia, sitä että ulkomaalaistaustaisten on vaikea löytää töitä.

– Valtaosa tekee työtä sivutyönä. Globaalisti lähettityytyväisyys on erittäin hyvä. Mutta ongelma on, että tämä ei ole maailman paras täysipäiväinen työ.

Wolt-lähetti Helsingin keskustassa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Yhtiöllä on Suomessa runsaan kuudentuhannen lähetin lisäksi tuhannen työntekijän konttori, joka jauhaa verotuloja Suomeen. Lisäksi yhtiöllä on maailmanlaajuisesti 12 000 työntekijää. Kuusi on tyytyväinen rooliinsa toimitusjohtajana ja omistaja-Doordashin johtoryhmän jäsenenä.

– On vaikea keksiä mielenkiintoisempaa paikkaa oppia ja luoda impactia kuin se, missä olen juuri nyt.

Jos Suomi jotain tarvitsisi, se olisi lisää sijoitusrahaa kasvuyrityksille, Kuusi sanoo. Woltkin kasvoi pitkälti yhdysvaltalaisella ja ruotsalaisella pääomalla.

– Meillä on Suomessa aika hyvät lähtökohdat. Mutta ei saada tyytyä siihen, pitää tehdä enemmän.

Suomen historian toiseksi suurin kauppa

Wolt-kaupan on laskettu olleen Suomen taloushistorian toiseksi suurin.

Wolt arvioi ensin, että kauppa tuottaisi Suomelle arviolta 600 miljoonan euron verotulot. Sittemmin arvio laski 400 miljoonaan, mutta nyt Ylen saamien tietojen mukaan summa olisi noin 500 miljoonaa euroa.

”Maksettu on jo yli 250 miljoonaa euroa. Arviomme on, että yhteensä tullaan maksamaan yli 500 miljoonaa euroa”, Woltin vietinnästä sanotaan.

Jaa.
Exit mobile version