perjantai, 20 syyskuun

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lupaa Boris-myrskyn aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen kymmenen miljardia euroa.

Keski-Eurooppaa koetelleen Boris-myrskyn nostattamissa tulvissa velloo myös valeuutisia. Puolassa pelastusviranomaiset ja pääministeri Donald Tusk ovat varoittaneet kansalaisia disinformaatiosta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Puolan sisäisen turvallisuuden virasto ABW otti Wroclawissa kiinni sotilasasua käyttäneen miehen, joka oli varoittanut asukkaita valheellisesti tulvavallien räjäyttämisestä.

Miehen väitteet eivät pitäneet paikkaansa.

Puola saa puolet EU:n tulva-avusta

Tulvat ovat viime viikon lopulta alkaen aiheuttaneet laajaa tuhoa Keski- ja Itä-Euroopassa. Onnettomuuksissa on kuollut ainakin 24 ihmistä.

EU-komission johtaja Ursula von der Leyen vieraili eilen torstaina Puolan Wroclawissa. Vierailua isännöineen pääministeri Tuskin lisäksi tapaamiseen osallistuivat naapurimaiden kollegat Tšekin Petr Fiala, Slovakian Robert Fico ja Itävallan Karl Nehammer.

Von der Leyen lupasi vahinkojen korjaamiseen kymmenen miljardia euroa. Avustusvarat tulevat unionin koheesio- ja solidaarisuusrahastoista. Puola saa summasta puolet.

Korjausta tarvitaan rakennuksilla, ja myös tie- ja raideverkkoa on kunnostettava. Sähköverkko ja vedenjakelu ovat paikoin vaurioituneet.

Tšekissä järjestetään aluevaalit viikonvaihteessa. Äänestyksen onnistumiseksi vaurioituneet tietoliikenneyhteydet on korjattava pikaisesti.

Pahin tulva kahteen vuosikymmeneen

Pohjois-Italiassa Emilia-Romagnan alueella joet tulvivat jo toista kertaa vuoden sisällä.

Myös Tonavan vedenpinta on nousemassa. Tulvan ennakoivaan saavuttavan Unkarin pääkaupungin Budapestin viikonvaihteessa.

AFP, Reuters

Jaa.
Exit mobile version