sunnuntai, 24 marraskuun

Ilmatieteen laitos ja Suomen ympäristökeskus varoittavat tulvista. Lämpimän ja sateisen syksyn takia joissa on jo valmiiksi runsaasti vettä.

Länsi- ja Etelä-Suomeen on odotettavissa alkavalla viikolla tulvia.

Ilmatieteen laitos ja Suomen ympäristökeskus ovat antaneet yhteisessä Tulvakeskus-palvelussaan Etelä-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle tiistaina alkavan tulvavaroituksen jopa rakennusvahinkoja aiheuttavista tulvista.

Myös Pohjois-Pohjanmaan länsiosaa, Kanta- ja Päijät-Hämettä, Pirkanmaata, Satakuntaa, Varsinais-Suomea ja Uuttamaata on varoitettu kaupunkitulvista sekä pienten jokien tai purojen tulvimisesta maanantaista alkaen.

Tulvavaroituksia on annettu, koska sään on ennustettu lämpenevän ja Suomeen ennustetaan saapuvan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä lumi- ja vesisadealue. Ennusteen mukaan maanantaina ja tiistaina sataa runsaasti varsinkin Satakunnassa ja Pohjalaismaakuntien eteläosassa.

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Harri Myllyniemi kertoo, että paikoin jopa 40 millimetrin sademäärä yhdistettynä maassa olevan lumen sulamiseen saa joet tulvimaan.

– Sateisella alueella joen varrella olevat vapaa-ajan asunnot ja vaikkapa rantasaunat ovat kastumisvaarassa. Samoin paikallisteitä menee poikki tulvan vuoksi, hän kertoo Pohjanmaan maakuntien ja pohjoisen Satakunnan tilanteesta.

Lämmin ja sateinen syksy saavat aikaan tilanteen, jossa joissa on jo valmiiksi paljon vettä. Myllyniemi kertoo tarkastelleensa Loimijoella esiintyneitä tulvia tämän vuoden syyskuun alusta lähtien. Joki ulottuu Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pirkanmaan alueelle.

– Ennustettu tulva vastaa suuruudeltaan keskimääräistä vuotuista tulvaa. Tyypillisesti suuret tulvat ovat kuitenkin keväällä, eikä näin suuria tulvia ole esiintynyt Loimijoella syys-joulukuussa vuoden 1988 jälkeen, Myllyniemi kertoo.

Joet tulvivat todennäköisimmin muualla kuin Vantaalla

Lämmin ja sateinen syksy saavat aikaan tilanteen, jossa joissa on jo valmiiksi paljon vettä. Aiemmin tällä viikolla poikkeuksellisen pitkään vaikuttaneella, Jari-myrskyllä on myös osuutensa ennustettuihin tulviin.

– Myrsky toi mukanaan lumet. Ilman maassa olevia lumia tilanne olisi selvästi helpompi. Vielä muutama viikko sitten näytti siltä, että alkutalvesta tulisi tavanomaista lauhempi, Myllyniemi sanoo.

Tulvien vaikutukset vaihtelevat eri maakunnissa. Myllyniemi kertoo, että Etelä-Pohjanmaalla Kyrönjoen pinnan odotetaan nousevan niin korkeaksi, että mahdollisesti tulvapenkereet joudutaan avaamaan ja laskemaan vettä pelloille.

Maan eteläosaan taas ei odoteta esimerkiksi suurten jokien tulvimisia, vaan esimerkiksi Vantaanjoen tulvimista todennäköisempiä ovat kaupunkitulvat. Ne tarkoittavat hulevesitulvia, jotka syntyvät kaupunkialueelle satavan ja siellä sulavana veden seurauksena.

– Jäätynyt lumi- ja jäämassa on jäänyt esimerkiksi sadevesikaivojen päälle. Se on merkittävä syy sille, miksi kaupunkitulvia on odotettavissa. Sulamisvedet eivät pääse virtaamaan normaaliin tapaan. Esimerkiksi jäinen lumipenkka voi olla veden tiellä.

Myllyniemi kehottaa tarkastamaan asuinrakennuksen edustalta, ovatko sulamis- ja sadevesien kulkureitit auki ja pääseekö vesi virtaamaan esimerkiksi ojaan tai sadevesikaivoon. Hän muistuttaa, että tilanne, jossa esimerkiksi asuintalo kastuisi jokitulvan vuoksi, on pieni.

– Toki tällainenkin ongelma voi koskea joitakin alueita, jos tulva on odotettua suurempi, hän toteaa.

Tulvakeskus on listannut tulvaan varautumisen ohjeita verkkosivuilleen. Tulvakeskus kehottaa esimerkiksi tukkimaan viemärit, rummut ja salaojat sekä rakentamaan tilapäisen suojapenkereen talon ympärille. Mikäli tulva nousee uhkaavan lähelle, sähköt tulee katkaista pääkytkimestä.

Jaa.
Exit mobile version