Seinäjoella ja naapurikunnissa satoi rankasti viikonloppuna. Sateiden aiheuttamia vahinkoja korjataan yhä.
Viikonlopun rankat sateet aiheuttivat runsaasti vahinkoja Seinäjoen seudulla. Niitä korjaillaan edelleen.
Vahinkoja tuli kuntien ja valtion tieverkkoon sekä muun muassa Kyrönjoen pengerrysalueiden pumppaamoille. Ely-keskuksen vesitalousasiantuntija Juhani Huhtasaari vastaa puhelimeen Ilmajoelta, missä pumpataan vettä pellolta.
Huhtasaari sanoo, että kestää vielä pitkään, ennen kuin tilanteessa ”päästään niskan päälle”.
Kovimmat sateet osuivat Kurikka–Ilmajoki–Seinäjoki–Lapua-alueelle. Ely-keskuksen virallisen tiedon mukaan vettä satoi paikoin jopa yli 100 millimetriä viikonlopun aikana. Viralliset mittauspisteiden lukemat eivät välttämättä anna oikeaa kuvaa todellisista sademääristä.
– Sateet olivat erittäin paikallisia, ja olen kuullut, että Ilmajoella olisi mitattu jopa lähelle 200 milliä, kertoo Huhtasaari.
Kuusseiskalla liikenne sujuu taas
Tulvaveden alle jäänyt kantatie 67 on saatu avattua liikenteelle Ilmajoen Tuomikylän kohdalla. Destian urakoitsijat tekivät maanantai-iltana kaivuutöitä ja avasivat yhden rakennuksen liittymän.
– Saatiin vesi virtaamaan oikeaan suuntaan ja vedenpinta lähti laskuun, huokaisee Destian työmaapäällikkö Ari Oravasaari.
Seinäjoen ja Ilmajoen välinen vilkasliikenteinen päätie ehti olla suljettuna pari päivää, kun vesi nousi tielle.
Pelloilla tilanne huolestuttaa
Vesitalousasiantuntija Juhani Huhtasaari kertoo saaneensa paljon puheluita huolestuneilta viljelijöiltä. Pelloilla on paikoin viljaa, joka on jäänyt veden alle.
Vaikka vesi laskee, kestää vielä kauan, ennen kuin pelto on kuiva ja kantaa isoja koneita.
Pro Agria Etelä-Pohjanmaan kasvintuotannon toimialapäällikkö Juha-Matti Toppari ei usko, että veden alle jäänyt vilja saadaan enää puitua. Viljan laatu on kärsinyt.
– Viljelijöille tulee pohdittavaksi, onko veden alle jääneitä viljoja edes järkevä enää puida, koska laatu on heikentynyt.
Suurin osa viljoista on Etelä-Pohjanmaalla kuitenkin saatu jo puitua.
Sen sijaan peruna on vielä nostamatta. Pahimmalla sadealueella ei perunaa laajamittaisesti viljellä, mutta pellot ovat märkiä muuallakin.
– Viime vuosi oli jo hankala, ja osa perunasta mätäni peltoon. Nyt toivotaan parempaa, sanoo Toppari.