lauantai, 5 lokakuun

Kauppa- ja ihmisoikeuskiista juontaa juurensa Xingiangin puuvillapelloille, jossa Kiinaa syytetään uiguurien sorrosta ja pakkotyöstä.

Kiina ilmoitti alkuviikosta tutkivansa tunnettua amerikkalaista muotijättiä kaupparikkomuksista. Kyse on Calvin Klein- ja Hilfiger-brändeistään tunnettu muotijätti PVH.

Kiinan mukaan yritys ”syrjii kohtuuttomasti” puuvillaa ja muita tuotteita, jotka ovat peräisin Xinjiangin alueelta Kiinasta. Kiinan mukaan PVH rikkoo kiinalaisyritysten laillisia oikeuksia ja etuja.

Läntisen Kiinan Xinjiang ollut otsikoissa viime vuosina. Kiinaa syytetään vakavista ja laajoista ihmisoikeusrikkomuksista uiguurialueella.

Kiina on kiistänyt syytteet ja lietsonut kiinalaisten kuluttajien vihaa niitä tuotemerkkejä kohtaan, joka ovat ilmaisseet huolensa mahdollisesta pakkotyöstä. Esimerkiksi ruotsalainen H&M-vaateketju joutui sulkemaan liikkeitään ja verkkokauppansa Kiinassa noin vuodeksi vuonna 2021.

Samaan aikaan länsimaiset kuluttajat painostavat yhtä aktiivisemmin yrityksiä, jotka ostavat Xinjiangista tuotteita, kuten vaatteita, puuvillaa tai tomaatteja.

Laaja vyyhti

Monet kansainväliset yritykset ovat voimakkaasti riippuvaisia kiinalaistuotteista.

Maailmanlaajuisesti noin joka viidennen puuvillatuotteen alkuperä johtaa Xinjiangiin.

Yhdysvallat kielsi liki kaiken tuonnin Xinjiangista vuonna 2022, mutta esimerkiksi tomaattituotteita on päätynyt Yhdysvaltain markkinoille kiellosta huolimatta, uutisoi talouslehti Forbes.

Kiinan mukaan Xinjiangin puuvillatuotteiden boikotoiminen on kohtuutonta, eikä siihen sen mukaan ole perustetta.

PVH:lla on noin kuukausi aikaa vastata syytöksiin. Muotijätti voi joko saada sakkoja tai jopa kaupankäyntikiellon Kiinassa.

PVH itse on sanonut noudattavansa kaikkia lakeja maissa, jossa se toimii.

Kiina on tärkeä markkina kansainvälisille muotifirmoille, ja sen menettäminen olisi hyvin suuri isku PVH:lle.

Kansainväliset yritykset toimivat Kiinan markkinoilla yleensä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa. The New York Timesin mukaan Kiina on kontrolloinut Xinjiangissa toimivia yrityksiä tiukasti ja vaikeuttanut yritysten vetäytymistä tai toimintojen myyntiä alueella.

Kiina ilmoitti tutkinnasta pian sen jälkeen, kun Yhdysvallat väläytti kiinalaista tai venäläistä teknologiaa käyttävien autojen tuonnin kieltämistä.

Yle julkaisi laajan tietovuotoon pohjaavan artikkelin vuonna 2022. Artikkelin löydökset vahvistivat aiempia arvioita, joiden mukaan Kiina on siirtänyt Xinjiangissa pidätyskeskuksiin, vankiloihin ja leireille jopa kaksi miljoonaa uiguuria.

AFP, AP

Jaa.
Exit mobile version