sunnuntai, 6 huhtikuun

”Ranskalainen demokratia teloitettiin”, jyrisi Le Penin puolueen, Kansallisen liittouman puheenjohtaja. Jopa Venäjä huolestui yhtäkkiä demokratian tilasta.

Marine Le Pen on yksi Ranskan tunnetuimmista ja suosituimmista poliitikoista ja laitaoikeiston ikoninen hahmo laajemminkin.

Presidentti Emmanuel Macronin kanssa presidenttiydestä viime vaaleissa kilpaillut Le Pen tuomittiin maanantaina kavalluksesta neljän vuoden vankeusrangaistukseen. Kahtena vuonna häntä valvotaan kotioloissa elektronisesti.

Lisäksi hänen pyrkimyksensä seuraavaksi Ranskan presidentiksi torpattiin, kun tuomioistuin kielsi häntä asettumasta ehdolle poliittisiin tehtäviin seuraavan viiden vuoden ajan.

Oikeus katsoi, että Le Pen syyllistyi EU-varojen väärinkäyttöön. Hänen katsottiin kavaltaneen miljoonia puolueensa Kansallisen liittouman käyttöön.

Monet laitaoikeiston nousun myötä Euroopassa tutuksi tulleet Le Penin hengenheimolaiset kommentoivat hänen tuomiotaan sosiaalisessa mediassa tiukkasanaisesti.

Heille kyse ei ole vain tuesta Le Penille vaan tilaisuudesta korostaa omaa asiaansa eli taistelua perinteistä poliittista valtavirtaa vastaan, joka pyrkii horjuttamaan tai vaimentamaan heidän kansallismielistä agendaansa, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC verkkosivuillaan.

Le Penin puolueen puheenjohtaja Jordan Bardella julisti ranskalaisen demokratian tapetuksi.

EU:ssa poikkiteloin usein asettunut Unkarin pääministeri Viktor Orbán kirjoitti puolestaan viestipalvelu X:ssä ranskaksi ”Je suis Marine” olevansa itsekin ”Marine”.

Alankomaiden suurimman poliittisen puolueen johtaja, populistinen Geert WiIders taas kirjoitti olevansa varma, että Le Penin valitus tuomiosta menee läpi ja Le Penistä tulee Ranskan seuraava presidentti.

Italian varapääministerin Matteo Salvinin mukaan kyse on poliittisesta ajojahdista Le Peniä vastaan. Sen tavoitteena on poistaa hänet politiikasta, Salvini väittää.

Yhtäkkiä myös Venäjä huolestui demokratian tilasta. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Marine Le Penin tuomio ”rikkoo demokraattisia normeja.”

Donald Trumpilta kuitti Ranskalle

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi tuomiota Valkoisen talon allekirjoitustilaisuudessa.

– Tämä on iso juttu, tosi iso juttu. Tiedän tapauksesta kaiken, ja monet olivat sitä mieltä, että häntä ei tulla tuomitsemaan mistään. En tiedä, onko se tuomio, mutta hän ei saa asettua ehdolle viiteen vuoteen, ja hän on kuitenkin johtava ehdokas. Se kuulostaa samalta kuin tässä maassa, hyvin paljon samalta, Trump sanoi.

Useissa Euroopan maissa kansalliset oikeusjärjestelmät näyttävät tulleen osaksi yhteiskunnassa vallitsevan syvän jakautumisen ja epäilyjen aikakautta – mikä johtaa köydenvetoon populististen poliitikkojen ja heidän vastustajiensa välillä.

Tästä seuraa se, että kumpikin osapuoli syyttää toisiaan oikeuslaitoksen käyttämisestä omien poliittisten etujensa suojaamiseen. Ranska, Romania ja Unkari ovat esimerkkejä tästä, samoin kuin Yhdysvallat.

Trump on hyökännyt häntä vastaan ​​nostettuihin oikeudenkäynteihin osallistuneita sekä mediaa vastaan.

Kriitikot ovat syyttäneet häntä yrityksestä käyttää tuomioistuimia kostaakseen poliittisille vastustajilleen.

Ranskassa Le Penin asianajaja ilmoitti, että tuomiosta aiotaan valittaa.

Lähde: USPOOL

Jaa.
Exit mobile version