sunnuntai, 6 lokakuun

Turun kaupunki päivitti laskelmansa siitä, paljonko raitiotie lisäisi kaupungin väestönkasvua. Valtionvarainministeriö piti aiempaa ennustetta liian vähäisenä.

Turun kaupunki on päivittänyt laskelmansa siitä, paljonko Varissuon ja sataman välille suunniteltu raitiotie lisäisi kaupungin väestönkasvua.

Turussa arvioidaan asuvan raitiotien myötä noin 18 000–20 000 henkilöä enemmän vuonna 2050.

Aiemmissa laskelmissa ennakoitiin vain noin 5 000 asukkaan lisäkasvua. Turun Raitiotie Oy:n tiedotteen mukaan raitiotien kaupunkikehitysvaikutus on Turussa samalla tasolla muiden Suomen raitiotiekaupunkien kanssa.

Tuoreet arviot perustuvat kevään 2024 väestöennusteeseen ja tarkentuvat raitiotien suunnittelun sekä muiden arviointien edetessä.

Aiempi laskelma perustui vanhaan tietoon

Valtionvarainministeriö on pitänyt Turun raitiotiehanketta kannattamattomana aiempien väestölaskelmien takia.

Ministeriö totesi aiemmin lausunnossaan, ettei raitiotie toisi kaupunkiin riittävästi lisää väestönkasvua, jotta se kannattaisi toteuttaa. Ministeriön mielestä raitiotien tuoman väestönkasvun tulisi olla 10 000–15 000 asukasta vuoteen 2050 mennessä.

Turun tutkimusjohtaja Timo Aro kommentoi aiemmin, että ennuste raitiotien tuomasta väestönkasvusta perustui vanhaan tietoon.

Väestönkasvu Turussa on tiedotteen mukaan kiihtynyt viime vuosien aikana, jolloin kasvuvauhti on kivunnut kaksinkertaiseksi keskipitkän aikavälin kehitykseen verrattuna

Linnankaupunki ja Tiedepuisto kasvavat

Raitiotien vaikutusta Turun kasvuun on arvioitu asiantuntija-arviona oletettujen väestövaikutusten, reitin rakentamisen potentiaalin sekä muiden kaupunkien raitiotiehankkeisiin tehdyn vertailun perusteella.

– Turun lisäksi kaupunkiseudun väkimäärä on kasvanut viime vuosina. Kasvun ennustetaan jatkuvan 2020- ja 2030-luvuilla. Raitiotie vaikuttaa merkittävästi myös seudulliseen kehitykseen, sanoo Turun kaupungin tutkimusjohtaja Timo Aro tiedotteessa.

Turun uuden väestöennusteen myötä myös arvio rakentamisen määrästä raitiotien varrella on aiempaa suurempi.

Eniten hyötyä raitiotie toisi arvion mukaan Linnakaupungin ja Tiedepuiston alueelle. Raitiotien arvioidaan lisäävän rakentamista Varissuolla ja Littoistentien varrella moninkertaisesti bussivaihtoehtoon verrattuna.

– Raitiotie tuo mukanaan hyvinvointia ja sujuvaa arkea reittiä laajemmalle alueelle. Se kytkee Turun itäiset osat vahvemmin osaksi kaupunkirakennetta ja ehkäisee alueellista eriytymistä. Lisäksi se tukee merellisen Turun kehittämistavoitteita, uskoo kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Jaa.
Exit mobile version