torstai, 4 heinäkuun

Ylöjärveläisyritys on saanut tuhansia tilauksia suomalaiskunnilta.

EU-direktiivi ajaa kunnat hankkimaan valtavia määriä tupakkaroskiksia.

– Tupakkaroskikset ovat olleet pieni kuoleva tuoteryhmä, mutta nyt se on noussut pahnanpohjimmaisista hyvään keskiluokkaan, kertoo ylöjärveläisen roska-astioita valmistavan ja myyvän Lehtovuoren toimitusjohtaja Eero Ojanen.

Euroopan unionin SUP-direktiivin, eli kertakäyttömuovidirektiivin, myötä jäsenmaiden kunnissa on tänä vuonna oltava tumppiroskiksia yksi 900 asukasta kohden. Ensi vuonna roska-astioita tulee löytyä yksi 600 asukasta ja vuoden 2026 alusta yksi kolmeasataa asukasta kohden.

Nyt ympäri maan kartoitetaan jo olemassa olevien tupakkaroskisten määrää ja sitä, paljonko niitä täytyy hankkia lisää. Markkinajohtaja Lehtovuori uskoo kysynnän jatkuvan yhä.

– Kuntien tilaukset ovat kymmenistä tupakkaroskiksista satoihin. Kysyntä jatkuu tasaisen hyvänä seuraavan parin vuoden ajan, sillä näitä hankintoja tehdään osissa, toimitusjohtaja Ojanen sanoo.

Tupakkaroskiksia tarvitaan koko maahan yli 18 000. Tupakkayhtiöt maksavat niiden kustannukset, koska EU:n kertakäyttömuovidirektiivin mukaan roskan tuottajan on osallistuttava jätteiden kustannuksiin. Lehtovuori on saanut tuhansia tilauksia.

– Jackpot on liian voimakas sana. Eivät tupakkaroskikset meidän kymmenen tai viiden myydyimmän tuotteen listalle nouse, mutta myynti on moninkertaistunut.

”Suomi on yleensä mallioppilas”

Kovan kysynnän ei pitäisi aiheuttaa saatavuusongelmia, sillä kysyntää osattiin direktiivin myötä ennakoida.

– Niitä on koko kevät jo toimitettu, mutta on niitä tilauksia sen verran tullut, että emme saa ihan suoraan varastosta lähetettyä tällä hetkellä, Lehtovuoren toimitusjohtaja Eero Ojanen kertoo.

Jyväskylä on kertonut hankkivansa yleisille alueilleen kaikkiaan 500 tupakantumppien roskista vuoden 2025 loppuun mennessä. Tampere lisää tupakkaroskisten määrää tänä vuonna 430:aan ja ensi vuoden lopulla niitä täytyy olla vähintään 850.

Lehtovuori vie roskiksiaan myös ulkomaille, mutta tupakkaroskisdirektiiviin on tunnuttu heräävän vasta Suomessa.

– Olen ihmetellyt, ettei tilauksia ulkomailta ole vielä tullut, mutta toki tiedetään, että Suomi on yleensä mallioppilas näissä. Voi tulla, että muualla tullaan perässä, sillä muuten meillä viennissä kysyntä on kasvanut.

Suomi kirjasi ensimmäisenä maana maailmassa lain päämääräksi tupakoinnin loppumisen, kun tupakointia ryhdyttiin rajoittamaan vuonna 1977. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tupakointi on vähentynyt, mutta nyt ja tulevina vuosina tumppiroskiksia asennetaan lisää.

Tupakantumppi on maailman yleisin roska, jonka päätymistä vesistöihin on yritetty kitkeä muun muassa kaivonkansia maalaamalla.

Jaa.
Exit mobile version