keskiviikko, 26 kesäkuun

Viola Forest ja Marjo Oksanen työskentelevät Helsinki helppeinä eli auttavat turisteja erilaisissa kysymyksissä. Helsinki help -toiminta täyttää tänä vuonna 30 vuotta.

Lena Nelskylä,

Anna Horppu

Mitä Helsingissä ainakin olisi nähtävä?

Tämä on turistin tyypillinen kysymys, kertoo Helsinki help -oppaana työskentelevä Viola Forest.

Jos suosituimmat turistikohteet eivät vierailijaa kiinnosta, Forest suosittelee käymään Kalliossa, Teurastamon alueella tai jossain muussa saaressa kuin Suomenlinnassa.

Kaupungin ylläpitämä Helsinki help -toiminta täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Toiminta alkoi Helsingissä kesällä 1995, jolloin palveluhenkisiä nuoria oppaita palkattiin reilut 30.

Helsinki helppeinä työskentelevät Viola Forest ja Marjo Oksanen kertovat, että toisinaan turistit yllättävät kummallisilla kysymyksillä.

– Viime kesänä kysyttiin useasti, että missä näkisi mattoja peseviä mummoja. Kerroin, että matonpesulaitureita ei taida oikein olla keskustassa, Forest sanoo.

Oksaselta taas kertoo, että häneltä on kysytty eräästä esitteestä, jossa oli kuva meressä uivista hirvistä.

– Kysyttiin, missä niitä pääsisi näkemään. Sanoin, että niitä kyllä välillä siellä ui, mutta en osaa sanoa, milloin niitä pystyisi bongaamaan. Kerroin, että Seurasaaren alueella ainakin on erilaisia eläimiä, Oksanen muistelee huvittuneena.

Täydellinen päivä Helsingissä

Helsinkiin saapuu turisteja varsinkin Yhdysvalloista, Saksasta, Ranskasta, Espanjasta ja Italiasta.

Helsinki helpin työssä tarvitaan laajaa kielitaitoa ja toisaalta myös rohkeutta käyttää hatarallakin pohjalla olevaa sanavarastoa. Myös asenteen on oltava kunnossa.

– Tietoa pitää osata etsiä. Vaikka saamme koulutuksen, turistien kysymykset voivat olla todella laajoja, Oksanen kertoo.

Helsinki oppaat liikkuvat aina pareittain. Kesällä he kävelevät esimerkiksi Senaatintorilla, Esplanadilla, Rautatientorilla ja suuntaavat myös kansainvälisiä risteilyaluksia vastaan satamaan. Toimintakausi alkaa lähiviikkoina. Turisteja palvelevat oppaat tunnistaa vihreistä liiveistä.

Jos Forestin olisi nyt keksittävä täydellisen Helsinki-päivän ohjelma, hän suunnittelisi siihen ravintolakäynnin, saaristomaisemia ja livemusiikkia. Oksanen lisäisi suunnitelmaan vielä saunan, uintia ja museovierailun.

Forestilla on myös paikallisille mainiosti soveltuva vinkki.

– Helsingissä on paljon livemusiikkia päivittäin. Osa konserteista on ilmaisia. Myös kirsikka- ja magnoliapuista kannattaa nauttia juuri nyt.

Jaa.
Exit mobile version