keskiviikko, 23 lokakuun

Turkki näyttää myös keräävän tietoja Suomessa asuvista turkkilaisista.

Mikko Haapanen,

Tom Kankkonen

Suomi on myös Nato-jäsenyytensä aikana torjunut Turkin lähettämiä luovutuspyyntöjä.

Turkki on muun muassa vaatinut Suomessa asuvaa turkkilaista luovutettavaksi, koska hän on Turkin mukaan halventanut Turkin presidenttiä sosiaalisessa mediassa. Suomi hylkäsi luovutuspyynnön.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin valtakaudella tuhansia ihmisiä on asetettu syytteeseen presidentin kunnian loukkaamisesta, mistä voi seurata jopa neljä vuotta vankeutta.

Turkki on aiemminkin yrittänyt oikeusteitse suojella presidenttinsä kunniaa myös Suomessa.

Kuusi luovutuspyyntöä kevään 2023 jälkeen

Turkki on lähettänyt Suomelle kuusi luovutuspyyntöä sen jälkeen kun Suomi liittyi puolustusliitto Natoon viime vuoden huhtikuussa.

Neljä pyynnöistä on käsitelty loppuun. Oikeusministeriö on hylännyt ne kaikki. Yle teki tietopyynnön ministeriölle, joka toimitti tiedot luovutuspyynnöistä.

Presidentin kunnianloukkaukseen liittyvä pyyntö ratkaistiin suoraan ministeriössä, muissa tapauksissa hylkäyksen perusteena on korkeimman oikeuden lausunto.

Yksi hylätyistä luovutuspyynnöistä koski liikemiestä, jota epäillään jäsenyydestä Gülen-liikkeessä ja liikkeen rahoittamisesta. Turkki määrittelee sunnuntaina kuolleen Fethullah Gülenin liikkeen terrorijärjestöksi. Sen mukaan Gülen oli vastuussa Turkin vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä.

Toisessa terrorismiin liittyvässä luovutuspyynnössä Turkki vaati Suomea luovuttamaan Kaakkois-Turkin kurdialueella terrorijärjestön jäsenyydestä syytetyn miehen. Suomi hylkäsi myös tämän pyynnön.

Neljäs hylätty luovutuspyyntö koski väkivaltarikoksesta epäiltyä.

Kahden terrorismiin liittyvän pyynnön käsittely on kesken.

Turkki kerää tietoja Suomessa

Turkki ilmeisesti seuraa joitakin Suomessa asuvia turkkilaisia.

Tämä käy ilmi Ylen näkemästä turkkilaisen tuomioistuimen asiakirjasta. Siinä viitataan Turkin Helsingin-suurlähetystön raporttiin, jossa on havaintoja Suomessa asuvasta turkkilaismiehestä.

Miestä syytetään osallistumisesta Gülen-liikkeen toimintaan. Hän on Suomen kansalainen, joten häntä ei voisi luovuttaa Turkkiin.

Nato-prosessin aikana Suomi sitoutui tukemaan Turkkia terrorismin uhkaa vastaan. Suomi ja Ruotsi lupaavat myös kesällä 2022 allekirjoitetussa asiakirjassa käsitellä Turkin terrorismiin liittyvät luovutuspyynnöt nopeasti.

Julkisten tietojen perusteella näyttää siltä, että Suomen suhtautumisessa Turkin luovutuspyyntöihin ei ole tapahtunut suurta muutosta.

Jaa.
Exit mobile version