sunnuntai, 17 marraskuun

Turkistarhaus historiaan -kansalaisaloitteen käsittely alkoi eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa tänään. Valiokunta jatkaa asian käsittelyä keväällä.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta aloitti tänään ”Turkistarhaus historiaan – Oikeudenmukainen siirtymä turkistarhattomaan Suomeen” -kansalaisaloitteen käsittelyn.

Julkisessa kuulemisessa valiokunta kuuli aloitteen tekijöiden edustajia sekä useita asiantuntijatahoja.

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että Suomessa laaditaan kansallinen suunnitelma turkistuotannon lakkauttamiseksi kohtuullisella siirtymäajalla. Lisäksi alan harjoittamisesta luopuville tarhaajille luotaisiin luopumistukijärjestelmä.

Syksyllä 2023 julkaistu aloite keräsi nopeasti noin 100 000 allekirjoitusta, mikä ylittää selvästi eduskuntakäsittelyyn etenemiseen vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.

Kymmenen vuoden välein

Turkistarhauksen kieltämiseen tähtäävä kansalaisaloite tuotiin eduskuntaan myös vuonna 2013. Tuolloin maa- ja metsätalousvaliokunta ei puoltanut aloitetta.

Turkiseläinten kasvattajaliiton toiminnanjohtaja Marja Tiura kertoo olevansa turhautunut alaan kohdistuviin, toistuviin kieltoyrityksiin.

– Tuntuuhan se aika turhauttavalta ja oudolta, että kymmenen vuoden välein me käydään tätä samaa keskustelua, Tiura sanoo.

Tiura ja kansalaisaloitteen tekijöiden edustaja Tiina Vuolle vierailivat Yle Radio Suomen lähetyksessä perjantaina, kuulemistilaisuuden jälkeen.

Tiina Vuolle puolustaa aloitetta ennen kaikkea sillä, että siitä aiheutuu eläimille merkittävää kärsimystä. Hän viittaa Suomen eläinlääkäriliiton kantaan, jonka mukaan turkiseläimet eivät pysty toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan turkistarhoilla.

Myös pandemiariski huolestuttaa häntä.

– Lähes puoli miljoonaa eläintä jouduttiin lopettamaan lintuinfluenssaviruksen päästyä tarhoille, ja tästä aiheutui yli 50 miljoonan euron kustannukset suomalaisille veronmaksajille. Meillä ei ole varaa tämän kaltaiseen elinkeinoon.

Lisää: Turkistarhaus pitää lopettaa, jos pandemiariskiä ei hillitä, sanoo THL

Taloudellisista vaikutuksista

Turkiseläinten kasvattajaliiton Marja Tiura painottaa turkisten kansainvälistä kysyntää ja sen merkitystä.

– Kysyntää on olemassa, tuotantoa on aina silloin kun on kysyntää. Viime kaudella välitimme 13 miljoonaa nahkaa, Tiura sanoo.

Tiina Vuolteen mukaan alan vientitulot, verotulot ja työllisyysvaikutukset laskevat joka vuosi, ja hallittu alasajo lainsäädännöllä olisi järkevämpää.

Tiuran mukaan jokainen suomalainen työpaikka on tänä päivänä tärkeä, ja elinkeinoja tulisi kehittää, ei lakkauttaa.

Käsittely jatkuu keväällä

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jenna Simulan (ps.) mukaan valiokunta jatkaa asian käsittelyä keväällä.

– Laskelmia on tärkeä olla olemassa aina päätöksenteon tueksi, Simula sanoo.

Valiokunta voi laatia aloitteesta mietinnön täysistuntokäsittelyä varten, mutta se voi myös päätyä siihen, ettei tue kansalaisaloitetta ja sen enemmästä käsittelystä luovutaan. Tällöin aloite jää odottamaan mahdollisia myöhempiä toimenpiteitä kuten hallituksen esitystä tai uudelleen valiokunnan käsittelyyn ottamista.

Käsittelemättä jäänyt kansalaisaloite raukeaa vaalikauden päättyessä.

Jaa.
Exit mobile version