perjantai, 20 syyskuun

Vanhojen hautojen päälle rakennetaan uusia taloja etenkin vanhoissa kaupungeissa. Kunnioitus vainajia kohtaan on näissä tilanteissa tärkeää niin arkeologin kuin piispankin mukaan.

Kakolan rinteestä, kivenheiton päässä Turun linnasta on paljastunut satoja vanhoja hautoja.

Rinteessä tehdään pohjatöitä uudelle kerrostalolle, ja arkeologi Kari Uotila ryhmineen on kutsuttu paikalle tutkimaan aluetta.

Uotila oli varautunut siihen, että hautoja löytyy useammasta kerroksesta ja näin kävikin.

Yllätys oli se, että hautoja löytyi myös ylempää, Kakolan rinteen hiekkaisemmasta kohdasta kallion kupeesta.

Tontilta kaivetaan syksyn aikana esiin kaikkiaan noin 400 hautaa. Jäänteet otetaan talteen ja siirretään myöhemmin uuteen leposijaan, siunattuun kirkkomaahan.

Arkeologin tehtävänä on Uotilan mukaan tehdä työ huolellisesti ja kunnioittavasti.

Merkittäviä kaivauksia vuosikymmenten aikana niin Turun ympäristössä kuin ympäri Suomea johtanut Uotila tietää, että vanhoissa kaupungeissa voi käydä näin, kun alueita kaavoitetaan ja rakennetaan uudelleen.

Turun Linnankadun varrelle, Kakolan rinteeseen perustettiin vuonna 1675 köyhäintalo ja viereen rakennettiin Pyhälle Mikaelille omistettu kirkko.

Kirkko toimi yli sata vuotta, jonka jälkeen se myytiin huutokaupalla purettavaksi. Kirkkoa ympäröi hautausmaa, joka on jo painunut ajan hiekkaan.

Hautausmaatkin vaipuvat historian uusien kerrosten alle

Hautarauha on monelle suomalaiselle tärkeä ja tunteikas asia. Mielenkiintoinen kysymys onkin, milloin hautausmaa lakkaa olemasta siunattu maa.

– Kun hautausmaan piirteet esimerkiksi kirkkomaan muuri, aita tai hautaukseen liittyvät ristit tai muut vastaavat ovat poistuneet, pohtii arkeologi Kari Uotila.

Uotilan mukaan sama pätee silloin, jos alue on otettu asumisen tai maanviljelyn käyttöön.

Ajan saatossa hautausmaan olemassaolo katoaa arkipäivän tiedoista, vaikka se historiallisista lähteistä löytyisikin.

Piispa kaipaa kunnioitusta myös vanhalle haudalle

Turun piispa Mari Leppänen ymmärtää, että kaupunkialueen rakentaminen saattaa tarkoittaa myös hautausmaan päälle rakentamista, mutta vanhoja hautoja on silti kohdeltava kunnioittavasti.

– Tämä tulee huomioida prosessin kaikissa vaiheissa, myös päätöksenteossa ja suunnittelussa, Leppänen täsmentää.

Näin toimittiinkin tässä tapauksessa Turun kaupungin kaavoitusarkkitehti Jukka Koskelaisen mukaan.

– Paikalla sijainnut kirkko ja sitä ympäröinyt hautausmaa on ollut tiedossa museoviranomaisilla, ja se saatettiin kaavoituksen tietoon heti hankkeen alussa, kertoo Koskelainen.

Hän muistuttaa, että Kakolan rinteen haudat ovat 1800-luvulta tai vanhempia eli haudatuilla ei ole lähiomaisia. He ovat anonyymejä vainajia.

Piispa Mari Leppäsen mielestä se ei himmennä vainajien arvoa.

– Me olemme olemassa, koska he olivat. Me kuulumme samaan joukkoon edeltävien sukupolvien kanssa, Leppänen muotoilee.

Jaa.
Exit mobile version