maanantai, 20 toukokuun

Väistyvän EU-parlamentin viimeisessä istunnossa keskusteltiin naisiin kohdistuvan väkivallan torjumisesta. Tämä johti kiistelyyn sukupuolten määrästä.

Liberaalin Renew-ryhmän meppi Karen Melchior toi esiin muunsukupuoliset ja korosti, ettei biologia ole kaksinapaista.

Kansallismieliseen ECR-ryhmään kuuluva romanialaismeppi Cristian Terheş ei hyväksynyt ajatusta.

– Jos väitätte, että mies, joka esittää naista on nainen ja että mies voi tulla raskaaksi, olkaa hyvä ja kertokaa miten se on biologisesti mahdollista.

Monet laitaoikeiston edustajat korostavat perinteisiä perhearvoja ja vastustavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asioita. Osa on hyvin patriarkaalisia.

Maahanmuutto on lippulaivaprojekti

Laitaoikeisto on kirjavaa, mutta suurin yhteinen nimittäjä on maahanmuuton vastustus. Lisäksi puolueet haluavat EU:lle mahdollisimman pienen roolin, vaikka EU-eron vaatijat ovat vähentyneet. Monet ovat ainakin entisiä Venäjän kavereita.

Laitaoikeiston ennustetaan saavan EU-vaaleissa selvästi lisää paikkoja.

Vanhempi tutkija Stefan Lehne Carnegie Europe -ajatushautomosta kertoo, että laitaoikeiston puolueilla on kaksi mahdollista polkua: joko puolueet sosiaalistuvat muiden joukkoon tai ne alkavat tartuttaa muita. Lehne on julkaissut juuri tutkimuksen Euroopan äärioikeistosta.

Sosiaalistuminen tarkoittaa, että puolueet tulevat osaksi porukkaa valtaan päästyään. Jyrkät kannat pehmenevät. Näin on käynyt perussuomalaisille ja Italian veljille.

Muutos ei ole välttämättä silti pysyvä. Siihen vaikuttavat muun muassa kannatuslukemat.

– Jotkut pitävät [Italian pääministerin Giorgia] Melonin muutosta väliaikaisena niin, että politiikassa tulee vielä esiin ilkeämpi EU-kriittinen puoli. Se on vain pantu hyllylle, kun rahaa virtaa EU:n elpymisrahastosta runsaasti.

Suomessa tiukka hallitusohjelma pitää puolueita ruodussa.

Aina hallitusvastuu ei vie kohti keskitietä. Puolan Laki ja oikeus -puolue ja Unkarin Fidesz muuttuivat entistä radikaalimmiksi ja niiden EU-vastaisuus lisääntyi.

Jos sinä blokkaat tämän, minä blokkaan tuon

Tartunta tarkoittaa Lehnen mukaan sitä, että äärioikeistolaisten käytös leviää muihin.

Jos jäsenmaa esimerkiksi jarruttaa EU-päätöksiä kansallisista syistä, muutkaan eivät halua toimia rakentavasti niin, että yhteinen etu olisi tärkein.

– Jos sinä blokkaat tämän, minä blokkaan tuon. Miksi olisin kunnon kansalainen, jos kaikki muut ajavat omaa kansallista etua.

Päävastuu äärioikeiston tulevaisuudesta kuuluu Lehnen mukaan valtavirtaa edustaville puolueille. Niiden pitää vastustaa houkutusta mennä samaan suuntaan.

Useampi orbán olisi uhka

EU-parlamenttia suurempi uhka on jäsenmaiden hallituksissa ja komissiossa, joihin EU:n valta keskittyy.

– Jos tulee viisi orbánia, tartuntaefektistä tulee ehdottomasti vahvempi.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ei yksin mahda asioille kovinkaan paljoa. Laitaoikeiston valta kasvaa selvästi, jos samanhenkisiä pääministereitä tulee kolme–neljä lisää.

Itävallassa laitaoikeistolainen FPÖ johtaa mielipidetiedusteluja, samoin Belgian flaamien Vlaams Belang. Hollannissa laitaoikeisto voitti, mutta hallitusta ei ole syntynyt. Ranskassa Marine Le Penn on vahvoilla presidentiksi, mutta vaaleihin on aikaa.

Laitaoikealle siirtyminen näkyisi maahanmuuton ja vihreän siirtymän päätöksissä.

– Sitten EU on vakavissa ongelmissa. Taustalle voidaan liittää se, että Yhdysvaltain presidentiksi valitaan uudelleen Donald Trump. Se yllyttäisi radikaalia oikeistoa myös Euroopassa.

ID-ryhmä esiintyy kotiyleisölle

Selkeimmin EU-parlamentissa laitaoikeistoa edustaa Identiteetti ja demokratia eli ID-ryhmä. Osa niputtaa Euroopan konservatiivit ja reformistit eli ECR-ryhmän laitaoikeistoon.

ECR-ryhmä on kuitenkin hyväksytty välillä muiden kumppaniksi. ID ei sen sijaan ole saanut tehtäviä esimerkiksi valiokuntien johdossa tai mietintöjen laatimisessa.

Laitaoikeiston mepit pitävät puheita täysistunnossa, mutta muuten he eivät ole aktiivisia.

– Harvat osallistuvat lainsäädäntötyöhön. Useimmat käyttävät jäsenyyttään Euroopan parlamentissa esiintymislavana kotiyleisölle.

Lehne arvelee, että suurimpana ryhmänä todennäköisesti säilyvä keskustaoikeistolainen EPP saattaa tukeutua yhä enemmän ECR:ään ja jopa ID:hen saadakseen läpi tavoitteitaan esimerkiksi ilmastoasioissa ja maahanmuutossa.

ID-ryhmässä on suomen osaaja

Virolainen Jaak Madison jutustelee suomeksi. Hän oppi hiukan suomea vaihto-oppilaana Hangon ruotsinkielisessä lukiossa.

Madisonin Viron konservatiivinen kansanpuolue EKRE kuuluu ID-ryhmään. Kohtelias nuori mies ei edusta jyrkintä ääripäätä.

Hän haluaa, että valta pysyy enemmän kansallisella tasolla. Madisonin mukaan EU-parlamentti on usein riitapukari.

– Kun jäsenmaat ja EU-komissio ovat päässeet sopuun, parlamentti tulee nurkasta ja sanoo, että emme hyväksy tätä ideaa.

Vähemmän EU:ta on Madisonin ja koko laitaoikeiston aate. Taloudellinen yhteistyö ja vapaakauppa ovat ytimessä, mutta nyt EU pyrkii sääntelemään kaikkea.

– Kun liityimme jäseniksi 2004, ei mainittu liittovaltiota vaan puhuttiin yhteistyöstä.

Von der Leyen ei kelpaa

Italialainen Pohjoisen liiton meppi Marco Campomenosi on tyytymätön parlamenttikauden ilmastopolitiikkaan. Hänen mukaansa päätöksiä täytyy muuttaa.

– Siksi vastustamme van der Leyenin ehdokkuutta. Hän ei ollut tarpeeksi vahva puolustamaan keskustaoikeistoa.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen hakee jatkokautta, ja tarvitsee tähän tukea muilta ryhmiltä.

Tiukat ilmastovaatimukset haittaavat kauppaa ja vievät investointeja EU:n ulkopuolelle, missä samoja vaatimuksia ei ole, Campomenosi moittii.

Venäjä-sympatioita on sammutettu

Jaak Madison tuomitsee Venäjän jyrkästi kuten jokseenkin kaikki virolaiset.

ID-ryhmäläisiä syytetään Venäjän myötäilystä, mutta Madisonin mukaan Venäjän ystäviä on jokaisessa EU-parlamentin ryhmässä.

Pohjoisen liiton puheenjohtaja Matteo Salvini veljeili näkyvästi Putinin kanssa. Venäjän hyökättyä Ukrainaan Venäjä-sympatiat on sammutettu kuten monissa muissakin ryhmissä.

– Pohjoisen liitolla ei ole mitään suhdetta Venäjään. Olemme tukeneet kaikkia Ukraina-päätöksiä Brysselissä ja kansallisesti, Campomenosi sanoo.

Hän korostaa, että ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan monet eurooppalaiset johtajat tapasivat Putinia, ei vain Salvini.

Jaa.
Exit mobile version