perjantai, 18 lokakuun

Presidentti Volodymyr Zelenskyi esitteli keskiviikkona voitonsuunnitelmansa Ukrainan Verh’ovna Radalle eli parlamentille.

Zelenskyi tiivisti pitkään hiomansa voitonsuunnitelman viiteen pääpisteeseen tai -tavoitteeseen.

Ulkopoliittisen instituutin Ukrainaan erikoistunut ohjelmajohtaja Arkady Moshes kommentoi Ylen pyynnöstä suunnitelmaa kohta kohdalta.

Pääkohta 1: Ukraina saa kutsun Naton jäseneksi.

– Tärkein kohta Zelenskyin listasta: ainoa suoja Ukrainalle Venäjää vastaan on Naton jäsenyys ja turvatakuut. Olen osallistunut useisiin seminaareihin, joissa mietimme toimivia vaihtoehtoja Nato-jäsenyydelle. Kaikki vaihtoehdot ovat joko liian epärealistisia tai eivät tarpeeksi tehokkaita.

– Mutta on ihan yhtä selvää, että Ukraina ei tule pääsemään Naton jäseneksi lähitulevaisuudessa. Kuinka kauan jäsenyydestä väännettiin Ruotsin ja Suomen kohdalla, jotka miltei kaikki Nato-maat halusivat jäseniksi? Mitä Unkari, Slovakia ja Turkki sanoisivat Ukrainan jäsenyyteen?

– Naton entinen pääsihteeri Jens Stoltenberg on nostanut esille niin sanottua ”Länsi-Saksan mallia”. Tämä on vain puhetta. Vertaus ei toimi millään tavalla, Länsi-Saksan tilanne oli täysin erilainen, Moshes sanoo.

Lue Länsi-Saksan mallista lisää täältä.

Pääkohta 2: Ukraina saa lisää aseapua ja luvan iskeä Venäjälle pitkän kantaman aseilla. Ukraina jatkaa sotilasoperaatioita Venäjän puolella välttääkseen ”puskurivyöhykkeiden” syntymisen maaperälleen.

– Jotta Ukraina voisi jatkaa sotaa, se tarvitsee kahta asiaa: ukrainalaisia sotilaita rintamalle ja näiden käsiin länsimaisia aseita. Pitkän kantaman aseet voisivat hieman helpottaa ukrainalaisten elämää ja vaikeuttaa venäläisten elämää, mutta ne eivät ratkaise sotaa.

– Ukrainan toimista Venäjän puolella: uskon että Kurskin valtaaminen oli virhe sotilaallisesta näkökulmasta. Venäjä on Venäjä. He voivat sallia esimerkiksi sen, että Ukraina pitää Kurskia niin kauan kunnes Donbas on vallattu, ja siirtää joukkoja Kurskiin tämän jälkeen. Venäjä on vallannut Ukrainalta valtavasti isomman alueen kuin mitä Kurskin alue on.

– Isoja uusia valtauksia ei tule, koska kuten Ukrainan epäonnistunut vastahyökkäys viime vuonna näytti, hyökkääminen on todella vaikeaa ja vaatii hirveästi miesvoimaa, Moshes sanoo.

Pääkohta 3: Ukraina saa maaperälleen ”strategisen pelotepakkauksen”, joka ei sisällä ydinaseita mutta pitää Venäjän aloillaan.

– Rehellisesti, en tiedä mitä tämä tarkoittaa. On olemassa moderneja konventionaalisia ohjuksia, jotka ovat yhtä tehokkaita kuin pienet ydinaseet, voisiko olla kyse tällaisista?

– Vai haluaako Ukraina länsijoukkoja maaperälleen? Ensinnäkin, tämä ei tapahdu missään tapauksessa. Toiseksi, kuinka paljon länsijoukkoja tarvittaisiin suojaamaan Ukrainaa? Puoli miljoonaa? Ei tule tapahtumaan.

Pääkohta 4: Yhdysvallat ja EU suojelevat yhdessä Ukrainan kriittisiä luonnonvaroja. Liittolaiset pääsevät näistä saatavaan taloudelliseen hyötyyn mukaan yhteisen liiketoiminnan kautta.

– Zelenskyin pitää vaatia ja tarjota. Ukrainassa on esimerkiksi maakaasua, öljykenttiä, viljaa ja hieman kivihiiltä. Nämä tarjoavat länsimaille bisnesmahdollisuuksia. Tämä ei kuitenkaan tapahdu ennen kuin sota on ohi. Ukraina on kärsinyt suunnattomasti sodan aikana. Maan teollisuus, satamat ja energiantuotanto tuhoutuvat vuosi vuodelta pahemmin, Moshes sanoo.

Pääkohta 5: Sodan jälkeen Ukraina korvaa joitakin Eurooppaan asemoituja yhdysvaltalaisjoukkoja kokeneilla ukrainalaisjoukoilla.

– Tämä on outoa. Ukraina haluaa olla Natossa. Tämä implikoi sitä, että maahan tulisi Nato-joukkoja. Samalla Ukraina kuitenkin haluaa siirtää joukkojaan esimerkiksi Saksaan vapauttamaan amerikkalaiset tukikohdistaan?

– Niin kauan kuin sota jatkuu, ukrainalaissotilaiden on taisteltava maansa puolesta.

Miten tiivistäisit tuntosi voitonsuunnitelmasta?

– Kun voitat taistelukentällä, voit tehdä ehdotuksia ja suunnitelmia. Kun peräännyt, niiden tekeminen on vaikeampaa.

– Lännen tuki Ukrainalle horjuu ja näin länsi tekee tilannetta vain vaikeammaksi itselleen. Zelenskyi puhuu rauhasta ensi vuoden aikana. Joskus kuulostaa siltä, että länsi valmistautuu Ukrainan antautumiseen, Moshes sanoo.

Yhdysvaltain presidentti Biden, Ranskan presidentti Macron ja Saksan liittokansleri Scholz tapaavat perjantaina Berliinissä. Uskotko, että he käsittelevät Zelenskyin voitonsuunnitelmaa tai antavat siihen liittyviä lupauksia?

– He saattavat keskustella suunnitelmasta mutta se ei ole tapaamisen pääteema. Lupauksia ei tule. Etenkin Saksan Scholz on ollut selvä sen suhteen, että Saksa ei tule tekemään Zelenskyin haluamia muutoksia Ukraina-linjaansa, Moshes sanoo.

Jaa.
Exit mobile version