maanantai, 1 heinäkuun

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Maria Lindénin mukaan yksi varteenotettava vaihtoehto Bidenille on Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom.

Presidentti Joe Bidenin suoriutuminen Yhdysvaltain presidentinvaalien ensimmäisessä vaaliväittelyssä on herättänyt kysymyksen siitä, voiko hän jatkaa demokraattipuolueen presidenttiehdokkuuden tavoittelua.

Bidenin suoritusta väittelyssä on luonnehdittu katastrofiksi. Muun muassa Barack Obaman neuvonantajana ja uutiskanava CNN:n poliittisena kommentattorina tunnettu David Axelrod totesi Bidenin vaikuttaneen väittelyssä ”hieman sekavalta”.

– Biden vahvistui keskustelun edetessä, mutta siihen mennessä paniikki oli jo tainnut iskeä, Axelrod sanoi CNN:n mukaan.

CNN:n haastattelussa Axelrod uskoi, että demokraattien keskuudessa tullaan käymään vakavia keskusteluja siitä, tulisiko Bidenin jatkaa demokraattien ehdokkaana.

Niin ikään sanomalehti The New York Times uutisoi vaaliväittelyn aiheuttamasta paniikista demokraattipuolueessa. Lehdelle nimettömänä puhunut demokraattipuolueen pitkäaikainen strategi sanoo, että Bidenilla oli ”syvä kiintymyssuhde demokraattien keskuudessa, joka on nyt tyystin kadonnut”.

Donald Trumpin pelko tukahdutti Bidenin kritiikin. Nyt se sama pelko ruokkii vaatimuksia Bidenin erosta, demokraattien edustaja sanoi haastattelussa.

Biden itse totesi väittelyn jälkeen, että hän suoriutui väittelystä ”hyvin”. Bidenilta kysyttiin myös, aikooko hän jättäytyä kisasta.

– En. On vaikea väitellä valehtelijan kanssa, Biden vastasi.

Tutkija: Bidenin tulisi harkita vetäytymistä, jos puolue haluaa voittaa vaalit

Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaan erikoistunut Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén näkee, että mikäli demokraattipuolue mielii voittaa Trumpin vaaleissa, tulisi Bidenin harkita presidenttikisasta väistymistä.

– Puolueen paras mahdollisuus voittoon olisi se, että Biden ylipuhuttaisiin luopumaan kisasta oma-aloitteisesti. Sitten hänen tilalleen valittaisi joku verrattain tuntematon nouseva tähti. Joku sellainen, joka olisi varmasti ollut tässä kisassa mukana, jos Biden ei olisi asettunut ehdolle, Lindén sanoo ja nimeää esimerkkinä Kalifornian kuvernöörin Gavin Newsomin.

Lindén ei kuitenkaan pidä Bidenia kovinkaan halukkaana luopumaan ehdokkuuden tavoittelusta. Biden on itse hyvin jääräpäisesti ja voimakkaasti kokenut, että vain hän voi päihittää Trumpin ja siksi hänen tulee olla ehdolla, Lindén sanoo.

– En usko, että hän muiden ihmisten painostuksesta muuttaa mieltään. Häntä yritettiin ylipuhua jo silloin, kun hän oli asettumassa ehdolle.

Uusi ehdokas voisi tuoda kisaan äänestäjien haluamaa muutosta

Lindénin mukaan jo ennen Bidenin asettumista ehdolle oli merkkejä siitä, että demokraattipuolue voisi pärjätä paremmin, jos ehdokas olisi joku muu. Lindén näkee, että uudella ehdokkaalla olisi hyvät mahdollisuudet menestyä vaaleissa.

– Mielipidemittauksissa on kysytty, että äänestäisitkö demokraattien ehdokasta kuitenkaan häntä nimeämättä ja että äänestäisitkö Bideniä. Niin tämä nimeämätön demokraattien ehdokas on pärjännyt paremmin näissä mittauksissa.

Lindénin mukaan amerikkalaisia äänestäjiä motivoi tällä hetkellä toive siitä, että Yhdysvaltain politiikkaan saataisiin aikaiseksi muutosta. Muutoshalukkuutta ruokkii erityisesti se, että inflaatio on syönyt ostovoimaa Bidenin kauden aikana, hän sanoo.

– Äänestäjien muutoshalukkuus nousi vahvasti esiin esimerkiksi New York Timesin teettämässä mielipidemittauksessa. Äänestäjien silmissä Biden on vanha valkoinen mies, joka ei edusta muutosta.

– Jos nyt vaihdettaisiin ehdokasta näin lähellä vaaleja, niin se olisi dramaattista, jännittävää ja kiinnostavaa. Jopa politiikasta vähemmän kiinnostuneet äänestäjät voisivat kiinnostua tästä uudesta ehdokkaasta, koska se olisi erikoista, epätyypillistä ja uutisarvoista.

Lindén lisää, että uusi ehdokas voisi täyttää potentiaalisten äänestäjien toiveet muutoksesta.

– Luulen, että uusi ehdokas olisi monelle piristysruiske tähän vaalitaisteluun. Hän voisi olla joku nuorempi, joka ei ole vielä toiminut presidenttinä ja joka olisi jollain tavalla erilainen. Joku jota ei voisi syyttää mistään, mitä on tapahtunut kuluneen kahdeksan vuoden aikana.

Juttua täsmennetty 28. kesäkuuta kello 15.02: Tarkennettu, että Biden tavoittelee demokraattipuolueen presidenttiehdokkuutta.

Jaa.
Exit mobile version