sunnuntai, 7 heinäkuun

Tutkijan mukaan on täysin selvää, että Suomi ei ole sodassa Venäjän kanssa. Hänen mielestään Toverin lausuntoja voidaan käyttää Suomea vastaan.

Poliittisen historian yliopistotutkija Noora Kotilainen Helsingin yliopistosta arvostelee kansanedustaja Pekka Toveria (kok.) tämän sanottua Suomen olevan sodassa Venäjän kanssa.

– Tätä voisi kutsua sellaiseksi, mitä Suomessa nykyään kutsutaan Putinin pussiin pelaamiseksi. Tämä on suoraan kuin Putinin pelikirjasta. Putinhan on se, joka puhuu, että Eurooppa on sodassa Venäjää vastaan. Jos meillä kansanedustaja ja euroedustaja sanoo tämäntyyppisiä asioita, niin niitä voidaan hyvin helposti käyttää myös Suomea vastaan, sanoo Kotilainen.

Kotilaisen mukaan Suomessa pitäisi pysyä rauhallisena Venäjän vaikutusyrityksistä huolimatta. Hän muistuttaa, että sanat ovat tekoja.

– Pidän tällaista puhetta hyvin vaarallisena. Jos on koko ajan sotaan liittyvää pelottavaa puhetta, niin se tasoittaa tietä sodan maailmaan. Olisin varovainen käyttäessäni tällaisia sanoja.

Suomi ei ole sodassa

Kansanedustaja, tuleva europarlamentaarikko ja kenraalimajuri evp Toveri ilmaisi alun perin näkemyksensä viestipalvelu X:ssä kirjoittaessaan hallituksen käännytyslaista.

Kotilaisen mukaan Toverin ulostulo oli nimenomaan strateginen yritys vaikuttaa käännytyslakiin.

– Tämä oli strateginen yritys vaikuttaa tähän keskusteluun ja kertoa Suomen kansalle, että kaikki kovat keinot ovat mahdollisia ja niitä voidaan käyttää, koska olemme sodassa.

Sodan määritelmä ei Kotilaisen mukaan täyty tällä hetkellä Suomessa. Hän korostaa, että hybridisota on täysin eri asia kuin varsinainen sota.

– Mielestäni Pekka Toverille ja varmaan kaikille muillekin on selvää, että Suomi ei ole sodassa. Sodalla viitataan aseelliseen konfliktiin, jossa on yleensä kaksi osapuolta, ja jossa tulee myös ihmisuhreja. Näillä kriteereillä Suomi ei nyt millään sodassa ole.

Kotilaisen mukaan myös hybridisodasta pitäisi puhua varoen. Enemmin pitäisi puhua hybridivaikuttamisesta.

8 minuuttia pyysi Toveria ohjelmaan vieraaksi, mutta hän ei päässyt tulemaan virkamatkan takia. Samasta syystä Yle ei myöskään tavoittanut Toveria kommentoimaan Kotilaisen näkemyksiä.

Katso Noora Kotilaisen koko haastattelu 8 minuuttia -ohjelmassa.

Jaa.
Exit mobile version