sunnuntai, 24 marraskuun

Tulos haastaa pitkään vallalla olleen käsityksen siitä, että päiväkotien taudit leviäisivät lähinnä pisaroiden ja kosketuksen välityksellä.

Helsingin päiväkodeissa kaksi vuotta käynnissä ollut tutkimus on saatu päätökseen, ja lopulliset tulokset yllättivät tutkijat.

Vastoin ennakko-odotuksia kävi ilmi, että pelkästään päiväkotien ilmaa puhdistamalla lasten sairastelu saatiin vähenemään peräti 18,2 prosenttia. Lasten iällä ja sukupuolella ei ollut vaikutusta tartuntojen määrään.

E3 Pandemic Response -hankkeen tutkimusta vetävän tutkijalääkäri Enni Sanmarkin mukaan tulos haastaa pitkään vallalla olleen käsityksen siitä, että päiväkotien taudit leviäisivät lähinnä pisaroiden ja kosketuksen välityksellä.

– Kun saamme näin ison vähenemän pelkästään ilmaa puhdistamalla, voimme osoittaa, että aika merkittävä osuus taudeista oikeasti leviää ilman välityksellä. Tämä tarjoaa meille tautien torjuntaan reitin, jota emme ole aikaisemmin hyödyntäneet.

Perheet raportoivat sairastelunsa joka viikko

Tutkimuksessa oli mukana neljä samana vuonna rakennettua päiväkotia, joissa oli melko samanlainen ilmanvaihto.

Ensimmäisenä vuonna kahteen päiväkotiin sijoitettiin infektiokauden ajaksi erikokoisia ja -näköisiä siirrettäviä ilmanpuhdistimia. Toisena tutkimusvuonna ilmanpuhdistimet siirrettiin kahteen verrokkipäiväkotiin.

– Koska eri päiväkoteihin voi tulla erilaisia epidemioita ja vuodet eivät ole vastaavia toistensa kanssa, interventio eli ilmanpuhdistus oli ensin puolessa päiväkodeista, ja sitten se vaihdettiin toiseen puoleen. Tämä tekee asetelmasta lääketieteellisen tutkimuksen näkökulmasta todella pitävän.

Jo ensimmäisen vuoden jälkeen tutkimuksen alustavat tulokset kertoivat, että ilmanpuhdistimista on iso hyöty. Lasten sairastelu väheni lähes kolmanneksella.

– Jokainen perhe, joka tutkimukseen osallistui, raportoi kahden vuoden ajan joka viikko sairastelunsa ja niiden laadun, Enni Sanmark kertoo.

Kaikkiaan tutkimukseen osallistui koko tutkimuksen ajan 51 lasta lähes 60 perheestä. Lisäksi koko Helsingin päiväkodeista kerättiin vertailuaineisto, jossa oli mukana runsaat 500 perhettä.

Kustannustehokas keino torjua sairauksia

Enni Sanmarkin mukaan tutkimuksen tulos antaa selvän signaalin siitä, että tartuntojen ilmavälitteisyyden merkitys pitää ottaa jatkossa paremmin huomioon tautien torjunnassa julkisissa tiloissa.

Esimerkiksi kyseisten ilmanpuhdistimien käyttö päiväkodeissa olisi helposti toteutettava vaihtoehto.

– Pyrimme alun perinkin rakentamaan sellaisen intervention, joka on oikeasti toteuttamiskelpoinen, eli tarkoitus ei ollut hakea maksimaalista tulosta ja tehdä jotain sellaista, jota ei voida toistaa.

Käytännössä ilmanpuhdistimia sijoitettiin päiväkoteihin vain sen verran, että ne mahtuivat tiloihin eivätkä häirinneet päiväkodin toimintoja. Myös ilmanpuhdistimien tuottama ääni pysyi desibelisuositusten rajoissa.

Ilmanpuhdistus olisi myös kustannustehokas ratkaisu, Sanmark arvioi.

– Olemme keränneet dataa esimerkiksi sähkönkulutuksesta ja tulemme laskemaan tarkan lapsikohtaisen hinnan. Sen verran voin jo nyt sanoa, että sairastamisesta tulevat kustannukset ovat varmasti suurempia kuin ilmanpuhdistuksen kustannukset.

Leikki-ikäiset lapset sairastavat keskimäärin 10–13 tarttuvaa infektiota vuodessa. Infektiot aiheuttavat myös varhaiskasvatuksen henkilökunnan sairastumisia ja lisäävät vanhempien poissaoloja työstä.

Sanmarkin mukaan on arvioitu, että yhden sairauspoissaolopäivän hinta on työnantajalle noin 370 euroa.

Jaa.
Exit mobile version