torstai, 19 syyskuun

Uppsalan yliopiston tutkimuksessa löydettiin kiinalaisilla turkistarhoilta kuolleilta eläimiltä runsaasti aiemmin tuntemattomia viruksia, joita pitäisi tutkia tarkemmin.

Ari Vihanta,

Joni Kyheröinen

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan turkiseläimissä on paljon korkean riskin viruksia, joiden katsotaan vaativan lisää tutkimusta.

Uppsalan yliopiston tutkijat tunnistivat 125 erilaista virusta tutkiessaan kuolleita turkiseläimiä. Tutkittuja eläimiä oli 461, muun muassa minkkejä ja kettuja, ja ne olivat peräisin kiinalaisilta turkistarhoilta. Kaikki olivat kuolleet johonkin tartuntatautiin.

Viruksista 39 luokiteltiin sellaisiksi, joilla on korkea riski levitä muihin lajeihin. Tutkijat löysivät myös 36 aiemmin tuntematonta virusta.

Tutkimuksen mukaan erityisesti pesukarhut kantavat korkeaan riskiin luokiteltavia viruksia, jotka todennäköisesti tarttuvat ja aiheuttavat sairauksia myös ihmisille.

Apulaisprofessori John Pettersson muistuttaa, että eläinten käsittely voi olla erilaista Kiinassa kuin esimerkiksi Ruotsissa, mutta tulos on relevantti myös muille maille.

– Toivon, että tämä auttaa kiinnittämään enemmän huomiota eläintenpidon merkitykseen uusien virusten zoonoosien synnyssä, sanoo Pettersson.

Zoonoosit ovat sairauksia, jotka leviävät luonnollisesti ihmisten ja eläinten välillä.

Minkki ja kettu ovat korkean riskin isäntiä

Pesukarhujen lisäksi myös minkeillä oli eniten niin sanottuja korkean riskin viruksia. Siksi ne luokiteltiin korkean riskin isännäksi, josta virukset voivat levitä ihmisiin.

Ketuissa ja erityisesti naalissa oli myös suuri määrä viruksia, minkä vuoksi naali eli napakettu luokiteltiin myös korkean riskin isännäksi.

Kuinka suuri vaara on, että jokin tauti leviäisi korkean riskin eläimestä ihmiseen? Sitä on Petterssonin mukaan vaikea määritellä.

– On vaikea sanoa asteikolla, kuinka suuri riski todellisuudessa on. Meidän tehtävämme on perustella, miksi tietyt virukset ovat korkean riskin viruksia, joita tulisi tutkia tarkemmin, sanoo Pettersson.

Tutkijat suosittelevat myös valvontaa turkisteollisuuden eläimille, jotta yleiseen terveyteen kohdistuvia riskejä voitaisiin arvioida paremmin.

Artikkeli on käännös Yle Österbottenin toimittajan Joni Kyheröisen jutusta Forskare hittade nya virus i döda pälsdjur – vill se mer övervakning

Jaa.
Exit mobile version