Pehmeäkarvainen vampyyrisiili ja merirosvousta harrastava hämähäkki ovat tutkijoiden löytämiä uusia lajeja.
Tutkijat ovat löytäneet arviolta vasta noin 10 prosenttia kaikista maapallon eläin-, kasvi- ja sienilajeista.
Viime vuonna löydettiin taas satoja uusia lajeja. Ne lisättiin 2,2 miljoonan jo löydetyn lajin luetteloihin.
Ympäri maapallon Vietnamin sademetsistä Tyynen valtameren syvyyksiin löydettiin mitä eriskummallisimpia aiemmin tuntemattomia lajeja.
Tämän uuden siililajin ainoa piikikkäänä pidettävä osa löytyy sen suusta, sillä sen kehoa peittää piikkien sijaan turkki.
Vietnamista Mekongin alueelta löydetyn lajin koiraalla on pitkät torahampaat, joista se sai tieteellisen nimensä, Hylomys macarong. Ma cà rồng tarkoittaa vietnamiksi vampyyria.
Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Mekongin alue tunnetaan erittäin monimuotoisesta ja rikkaasta luonnostaan. Monia nyt löydetyistä lajeista uhkaa sukupuutto elinympäristöjen tuhoutumisen, metsäkadon ja laittoman villieläinkaupan takia.
Metsiä hävitetään muun muassa kumiviljelmien, kahviplantaasien sekä maissin ja sokeriruokoviljelysten tieltä.
Jotkut lajit kuolevat sukupuuttoon jo ennen kuin niitä edes löydetään.
Uudet lajit eivät ole vain yksittäisiä kummallisuuksia, vaan tärkeitä osia luonnon ekosysteemien toiminnalle.
– On kriittisen tärkeää suojella uhanalaisia lajeja, mutta on myös rahoitettava tutkimusta uusien lajien löytämiselle, jotka voivat olla yhtä tärkeitä ekosysteemien toiminnalle, sanoo Kalifornian tiedeakatemian johtaja Shannon Bennett CNN:lle.
Ihmisen toiminta on kiihdyttänyt lajien katoamisen 100–1000-kertaiseksi siihen verrattuna mitä tutkijat ovat ennustaneet.
Kaukaiselta St. Helenan trooppiselta saarelta Atlantilta tutkijat löysivät kaksi uutta hämähäkkilajia, joilla on BBC:n mukaan taipumus merirosvouteen.
Hämähäkit piileskelevät saaren uhanalaisessa pilvimetsässä, missä niillä on tapana väkivaltaisesti vallata muiden hämähäkkien verkkoja ja tappaa niiden asukkaat.
Ero lizae ja Ero natashae -nimisiksi tunnistetut lajit löydettiin, kun tutkijat suorittivat geneettisen analyysin Lontoon luonnonhistoriallisessa museossa ja Belgian kuninkaallisessa Keski-Afrikan museossa säilytetyille näytteille.
Uusia lajeja nimetään usein hassusti.
Esimerkiksi Himalajan vuoristosta Nepalista löydetty uusi käärmelaji sai nimen Anguiculus dicaprioi näyttelijä Leonardo DiCaprion mukaan.
Nimi annettiin kunnioittamaan näyttelijän tekemää vuosien mittaista ympäristöaktivismia.
Lähteet: CNN, BBC