torstai, 26 joulukuun

Useiden eläinlajien määrän väheneminen Euroopassa voi johtaa myös kasvien katoamiseen. Suomalaisasiantuntija ei pidä tuloksia Suomen kannalta huolestuttavina.

Ainakin kolmannes Euroopan kasvillisuudesta voi olla vaarassa, koska niiden siemeniä levittävät eläinlajit ovat luontokadon myötä uhattuna.

Asia käy ilmi Science-lehden uutisoimasta tutkimuksesta.

Useat eläinlajit, kuten linnut, nisäkkäät ja hyönteiset, levittävät kasvien siemeniä syömällä niiden marjoja ja hedelmiä. Eläinten väheneminen voi vaikeuttaa kasvien mahdollisuuksia laajentaa elinalueitaan tai eheytyä esimerkiksi metsäpalojen jälkeen.

Näin tutkimus tehtiin

Eurooppalainen tutkimusryhmä selvitti aiemman tutkimustiedon perusteella, mitkä eläimet levittävät minkäkin kasvin siemeniä. He loivat tietokannan, joka sisältää yli 5 000 kasvi–eläin-paria.

Sen jälkeen tutkijat selvittivät, kuinka lajit voivat. Analyysi on vielä kesken, mutta toistaiseksi se on paljastanut, että noin kolmannes tietokannan eläinlajeista on Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n mukaan uhanalainen tai vähenemässä.

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat kasvit, joiden siemeniä kuljettaa vain muutama eläinlaji.

Tutkijoiden mukaan tietokannassa on vielä paljon aukkoja, eikä ilmiön laajuutta tai sen vaikutuksia täysin tunneta.

Suomessa ”ei suurta kriisiä”

Science nostaa artikkelissaan kaksi keskeistä lintulajia. Yksi niistä on lehtokerttu, joka levittää jopa 60 kasvin siemeniä ja joka on IUCN:n mukaan vähenemässä koko Euroopassa. Toinen on silmälläpidettäväksi luokiteltu punakylkirastas.

Molemmat lajit ovat vähentyneet Suomessakin, kuten moni muu siemeniä tai marjoja syövistä lajeista. Esimerkiksi varpunen on määritelty Suomessa erittäin uhanalaiseksi. Maan runsaslukuisimpiin lukeutunut peippokin on vähentynyt 2000-luvulla.

Silti Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Aleksi Lehikoinen suhtautuu tutkimuksen tuloksiin maltillisesti.

Suomen osalta hän huomauttaa, että siinä, missä jotkin siemensyöjälajit ovat vähentyneet, toiset, kuten mustarastas ja mustapääkerttu, ovat puolestaan runsastuneet.

Siksi kokonaiskuvan arviointi on vaikeaa.

– En usko, että havaitut kantojen vähenemiset aiheuttavat toistaiseksi suurta siementen leviämisen kriisiä Suomessa, Lehikoinen sanoo.

Eläinten määrän lisäksi myös muutokset niiden käyttäytymisessä vaikuttavat kasvilajien mahdollisuuksiin levitä.

– Jos osa linnuista ei muuta enää yhtä pitkälle etelään, se vaikuttaa kasvilajien leviämismahdollisuuksiin. Lisäksi linnut voivat levittää haitallisia vieraslajeja urbaaneilta alueilta luontoon.

Kuuntele viikon luontoääni:

Jaa.
Exit mobile version