torstai, 12 joulukuun

Enemmän kuin neljä viidestä erityisopettajasta kertoi kohdanneensa väkivaltaista käytöstä viimeisen vuoden aikana. Tulokset selviävät tuoreesta Kunta 10 -tutkimuksesta.

Kouluissa ja päiväkodeissa työskentelevät kohtaavat työssään väkivaltaista käytöstä aiempaa useammin, selviää tuoreessa Kunta 10 -tutkimuksessa.

Enemmän kuin neljä viidestä erityisopettajasta kertoi tutkimuksessa kokeneensa vähintään yhden väkivalta- tai uhkatilanteen viimeisimmän vuoden aikana.

Peruskoulujen alaluokkien opettajista, koulunkäyntiavustajista sekä varhaiskasvatuksen opettajista tai hoitajista väkivaltakokemuksista viimeisen vuoden ajalta kertoi yli kaksi kolmesta. Myös varhaiskasvatuksessa työskentelevien hoitajien ja koulunkäyntiavustajien kohtaama väkivalta on lisääntynyt selvästi.

Peruskoulun alaluokkien ja varhaiskasvatuksen opettajat. Peruskoulun alaluokkien ja varhaiskasvatuksen opettajien työssään kohtaama väkivalta vuosina 2018-2024.Lähde: Kunta10-tutkimus, Työterveyslaitos

Työterveyslaitoksen johtava tutkija Jenni Ervasti ei yllättynyt kehityssuunnasta, mutta hän pitää tuloksia hyvin huolestuttavina.

– Kyllä tämä on sellainen tulos, että tähän täytyy puuttua ja löytää työvälineitä.

Luvut ovat nousseet kahden vuoden takaiseen tutkimukseen verrattuna kolmella prosenttiyksiköllä.

Muutos peruskouluissa ja varhaiskasvatuksessa on vielä suurempi aiempaan, vuonna 2020 tehtyyn tutkimukseen verrattuna. Kymmenen prosenttiyksikön kasvua voi tosin selittää, että neljä vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessa oltiin keskellä korona-aikaa, ja esimerkiksi koulua käytiin osin etäopetuksessa.

Työpaineet laskussa

Vaikka väkivaltatilanteet ovat lisääntyneet, opettajat kertovat toisaalta työpaineidensa pienentyneen aiemmasta.

Jos tuloksia vertaa yhteiskunnalliseen keskusteluun, on se jopa yllättävää. Ervasti hakee yhden mahdollisen selityksen paineiden pienentymiseen edellisen tutkimuksen julkaisuajankohdasta. Se oli poikkeuksellisten koronavuosien jälkeen ja hyvinvointialueuudistuksen alla. Tuleva muutos saattoi näkyä myös kuntien palvelukseen jääneissä työntekijöissä.

– Vuoden 2022 loppuvaiheessa on saattanut olla pelkoa, mikä nyt heijastuu näihin tuloksiin. Nyt näkyy käänne parempaan.

Ervasti kuitenkin muistuttaa, että opettajien työpaineet ovat edelleen varsin korkealla tasolla.

– Esimerkiksi peruskoulun alaluokkien ja varhaiskasvatuksen opettajista 53 prosenttia kokee työpaineita. Vaikka se on kymmenisen prosenttia vähemmän kuin kaksi vuotta sitten, se on edelleen paljon.

Lisäksi kunta-alan työntekijöiden kesken näkyy selvä jakauma nuorempien ja vanhempien työntekijöiden työkyvyssä. Yli 50-vuotiaiden keskuudessa se on kehittynyt myönteisesti, mutta alle 40-vuotiaat kokevat työkykynsä useammin alentuneeksi. Esimerkiksi alle 30-vuotiaista vastanneista joka neljäs koki masennus- tai ahdistusoireilua tai molempia.

Jaa.
Exit mobile version