maanantai, 1 heinäkuun

Ilmansaasteet ovat aliravitsemuksen jälkeen toiseksi suurin kuolemanriski alle viisivuotiaille. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat köyhien maiden lapset.

Lähes 2 000 alle viisivuotiasta lasta kuolee päivittäin ilmansaasteisiin, kertoo tuore tutkimus.

Ilmansaasteet ovat toiseksi vaarallisin riskitekijä koko maailmassa, kertoo State of Global Air -raportti.

Tutkimuksen mukaan ilmansaasteiden terveysvaikutukset olivat vuonna 2021 niin vakavia, että jopa yli kahdeksan miljoonaa lasta ja aikuista kuoli.

Yleisin kuolinsyy aikuisilla on korkea verenpaine ja lapsilla aliravitsemus. Seuraavaksi molemmista ikäluokissa suurin riski liittyy ilmansaasteisin. Raportin mukaan se on vaarallisempaa kuin tupakointi.

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat köyhien maiden alle viisivuotiaat lapset: ilmansaasteisiin liitetty kuolleisuus on heillä jopa satakertainen verrattuna korkean tulotason maiden lapsiin.

– Pienet lapset, vanhempi väestö sekä alhaisen tulotason ja keskitulotason maat kantavat liian suuren osan taakasta, sanoo raportin kirjoittaja Pallavi Pant The Guardian -lehdelle.

Alla olevasta grafiikasta voit vertailla eri maiden tilannetta vuonna 2019:

Huomaathan, että kyseessä on erillinen data kuin mistä State of Global Air -raportoi.

Ilman saastuminen on yksi maailman suurimmista terveysongelmista. Valtaosa ongelmista on peräisin ihmisen toiminnasta: liikenne, teollisuus ja erilaiset palamisprosessit kerryttävät hengitysilmaan myrkyllisiä yhdisteitä.

Myös niin sanotut luonnolliset saasteet, kuten pöly aavikolla, savu maastopaloista tai siitepöly, huonontavat ilmanlaatua.

Halkaisijaltaan alle 2,5 mikrometrin hiukkasia kutsutaan pienhiukkasiksi (PM 2.5). Mittaluokka on mikroskooppinen: 2,5 mikrometriä on noin 1/30 ihmishiuksesta.

Raportin mukaan ne ovat syyllisiä valtaosaan, yli 90 prosenttiin, kaikista ilmansaastekuolemista.

Näitä pienhiukkasia vapautuu muun muassa palamisprosessista, liikenteestä ja teollisuudesta. Pienhiukkasilla on haitallisia terveysvaikutuksia, sillä ne ovat niin pieniä, että ne pääsevät keuhkoista verenkiertoon saakka.

Eurooppalaisen terveysviranomaisen arvion mukaan pienhiukkasten aiheuttamien kuolemien määrä on viime vuosikymmeninä laskenut, mutta esimerkiksi vuonna 2021 EU:ssa kirjattiin yli 250 000 kuolemantapausta.

Myös Suomessa esimerkiksi pienpolton hiukkaspäästöt aiheuttavat terveysongelmia ja jopa kuolemia.

Jaa.
Exit mobile version