perjantai, 18 lokakuun

Aiemmin on todettu, että PCOS liittyy syömisen häiriöihin lisääntymisikäisillä naisilla. Nyt tutkittavana olivat samaa hormonihäiriötä sairastavat keski-ikäiset naiset.

Tunnesyöminen ja hallitsematon syöminen ovat yleisempiä keski-ikäisillä naisilla, joilla on diagnosoitu munasarjojen monirakkulaoirehtymä eli PCOS.

Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että erityisesti psyykkinen kuormitus lisäsi pitkällä aikavälillä häiriintyneen syömiskäyttäytymisen riskiä.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että nuorilla lisääntymisikäisillä naisilla, joilla on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS, on muita enemmän kehotyytymättömyyttä ja jopa kolminkertainen ahmintaoireisen syömishäiriön riski.

Nyt julkaistu tutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa, että häiriintynyt syömiskäyttäytyminen on yleistä myös keski-ikäisillä naisilla, joilla on monirakkulaoireyhtymä. Aikaisemmin heitä ei ole tutkittu.

– Pohjois-Suomen syntymäkohorttiaineisto antoi mahdollisuuden tarkastella heidän tilannettaan myös noin 46-vuotiaana. Havaittiin että häiriintynyt syömiskäyttäytyminen jatkuu keski-ikään saakka, sanoo väitöskirjatutkija Emilia Pesonen.

Aikaisemmin on todettu, että riski on ollut noin kolminkertainen verrattuna sitten naisiin, joilla ei ole tätä oireyhtymää.

Vastuullinen painopuhe on tärkeää

PCOS:n hoidossa painonhallinta on usein keskiössä, mutta ilman asianmukaista tukea laihdutuskeinot voivat olla radikaaleja ja pahimmillaan johtaa syömishäiriöön.

– Painoon liittyvä stigma voi myös pahentaa tilannetta entisestään, sanoo Pesonen.

Painoon liittyvä stigma viittaa ennakkoluuloihin ja syrjintään, joita ylipainoiset henkilöt voivat kohdata esimerkiksi työelämässä tai terveydenhuollossa. Nämä asenteet voivat johtaa riittämättömään hoitoon.

Tutkimuksen vastuullisen johtajan, naistentautien ja synnytysten professori Terhi Piltosen mukaan terveydenhuollossa tulisi kiinnittää huomioita vastuulliseen painopuheeseen ja tarjota kokonaisvaltaista hoitoa, jossa huomioidaan myös psyykkinen kuormitus.

– Häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä tulisi aktiivisesti kysyä PCOS-diagnoosin saaneilta naisilta ja tarvittaessa ohjata heidät jatkohoidon piiriin, sanoo Piltonen.

Piltosen mukaan myös lihavuuden lääkehoito tulisi sisällyttää osaksi monirakkulaoireyhtymän hoitoa.

Alustavat tutkimukset ovat osoittaneet, että kylläisyyshormonien toiminta on häiriintynyt naisilla, joilla on PCOS. Tämä voi osaltaan selittää heidän taipumustaan hallitsemattomaan syömiseen ja painonnousuun.

– Lääkehoito voisi tarjota kaivatun avun näihin haasteisiin, sanoo Piltonen.

Vastuullista painopuhetta käsiteltiin Akuutissa huhtikuussa 2024.

Jaa.
Exit mobile version