perjantai, 4 lokakuun

Sähköautoilijat voi tutkimuksen mukaan jakaa kahteen ryhmään: kiihtyvyyden ja auton ulkonäön arvostajiin sekä pienten päästöjen ja kustannusten arvostajiin.

Ihmiset, joilla ei ole omakohtaista kokemusta sähköautoista, suhtautuvat niihin negatiivisemmin, kuin ne, joilla oli kokemusta sähköautoilusta. Asia selviää Turun yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimukseen osallistuneet vastaajat, joilla ei ollut kokemusta sähköautoista, ajattelivat usein, että auton lataamiseen ja toimintamatkaan liittyvät ongelmat ovat suuria. Sen sijaan itse sähköautoa ajaneet ihmiset eivät kokeneet lataamista tai polttomoottoria lyhyempää toimintamatkaa erityisen ongelmallisena.

Kokemus sähköautosta lisäsi ostohaluja

Tutkimus selvitti myös, mitkä tekijät herättävät ihmisten kiinnostuksen sähköauton hankkimiseen.

Tärkein syy, joka lisäsi vastaajan halua hankkia sähköauto, oli oma kokemus sähköautolla ajamisesta. Lisäksi huoli ilmastonmuutoksesta lisäsi vastaajan kiinnostusta sähköauton hankkimiseen.

Kiinnostusta vähensivät sähköautojen korkea hinta ja epäilys lataamisen vaikeudesta ja ajatus toimintamatkan riittämättömyydestä.

– Liikenteen sähköistymisen edistymiseen liittyy taloudellisten ja teknisten kysymysten lisäksi kuitenkin myös psykologisia näkökulmia: ihmisten asenteet, mielikuvat ja motiivit vaikuttavat merkittävästi siihen millaisia autoja hankitaan ja miten niillä ajetaan, psykologian erikoistutkija Nils Sandman kertoo yliopiston tiedotteessa.

Sähköautoilijat jakautuvat kahteen ryhmään

Sähköauton omistajat olivat tutkimuksen mukaan keskimääräistä varakkaampia, monet omistivat useampia autoa ja he ajoivat paljon.

Sähköautoilijat jakautuvat tutkimuksessa kahteen ryhmään: heihin jotka arvostavat auton suorituskykyä ja ominaisuuksia sekä heihin, jotka arvostavat auton pieniä päästöjä ja käyttökustannuksia.

Tutkimuskysely tehtiin vuonna 2022 ja siihen vastasi vajaat 4 000 suomalaista.

Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä PLOS Climate -julkaisussa.

Jaa.
Exit mobile version