Tumma suklaa vähensi merkittävästi riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, joskin tutkijat pitävät tuloksia toistaiseksi kiistanalaisina.
Pienet annokset tummaa suklaata säännöllisesti nautittuna voivat ehkäistä riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, kertoo tuore tutkimus.
Tummaa suklaata olisi nautittava viisi kertaa viikossa muutaman palan verran. Tutkimuksen mukaan sairastumisriski vähenisi tällöin merkittävästi, jopa 21 prosenttia.
Tutkimus julkaistiin vertaisarvioidussa BMJ-lehdessä. Asiasta uutisoi muun muassa brittilehti The Guardian.
Vaikutus ainoastaan tummalla suklaalla
Tutkimusryhmä analysoi kolmen pitkän seurantatutkimuksen aineistoja, jotka käsittivät tietoja yli 190 000:sta terveydenhuollon työntekijästä Yhdysvalloissa. Keskimääräinen seuranta-aika oli 25 vuotta.
Tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti tumman suklaan ja maitosuklaan yhteyttä kakkostyypin diabetekseen.
Tulokset osoittivat, että henkilöillä, jotka söivät noin 30 grammaa suklaata vähintään viisi kertaa viikossa, oli kymmenen prosenttia alhaisempi riski sairastua kakkostyypin diabetekseen verrattuna niihin, jotka söivät suklaata harvoin tai eivät lainkaan.
Toisaalta niillä, jotka söivät saman verran ainoastaan tummaa suklaata, sairastumisriski oli jopa 21 prosenttia muita alhaisempi.
Maitosuklaan ja diabeteksen välillä ei havaittu yhteyttä, mutta sen nauttiminen yhdistettiin pitkän aikavälin painonnousuun. Tätä yhteyttä ei havaittu tumman suklaan yhteydessä.
Kiistanalaiset tulokset
Tuloksista huolimatta tumman suklaan ja diabeteksen yhteys on tutkijoiden mukaan yhä kiistanalainen, koska aiemmat tutkimukset ovat antaneet ristiriitaisia tuloksia.
Toisaalta aiemmissa tutkimuksissa on tarkasteltu suklaan kokonaiskulutusta, eikä suklaatyyppejä ei ole eritelty. Tumma suklaa, valkosuklaa ja maitosuklaa sisältävät vaihtelevia määriä kaakaota, sokeria ja maitoa, mikä voi vaikuttaa diabeteksen puhkeamisen riskiin.
Tutkijat uskovat, että tumman suklaan korkeampi kaakaopitoisuus voi olla avain diabeteksen riskin alenemiseen. Lisää tutkimusta siis tarvitaan tulosten vahvistamiseksi.