sunnuntai, 13 lokakuun

Voislav Torden on raakuuksista Ukrainassa syytetyn Rusitš-sotilasryhmän entinen komentaja. Tordenia epäillään törkeästä sotarikoksesta ja useista sotarikoksista Itä-Ukrainassa.

Hanna Hanhinen,

Marjatta Rautio

Keskusrikospoliisi (KRP) on saanut valmiiksi Ukrainassa vuonna 2014 tehdyiksi epäiltyjen sotarikosten esitutkinnan.

KRP epäilee venäläisen Rusitš-sotilasryhmän ex-komentajaa Voislav Tordenia törkeästä sotarikoksesta ja useista sotarikoksista.

– Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Itä-Ukrainassa syksyllä 2014, kertoo tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista.

Töyrään mukaan tutkinnassa on tehty kuulusteluja Suomessa ja Ukrainassa. Tordenia on kuulusteltu epäillyistä rikoksista useampia kertoja, kertoo Töyräs.

Ukrainassa kuulusteluja ovat tehneet paikalliset viranomaiset, mutta keskusrikospoliisin edustajat ovat olleet paikalla.

Kuulustelujen lisäksi todisteina videoita

Todistajien kuulemisen lisäksi aineistoa on koottu internetistä. Töyrään mukaan tutkinnassa on löydetty videoita avoimista lähteistä.

Poliisi on Töyrään mukaan kyennyt varmistamaan sen, että videoilla esiintyvä henkilö on Voislav Torden.

Töyräs ei halua kertoa tarkemmin, minkälaisista tapahtumista videoita on kuvattu. Esitutkintamateriaalia on kertynyt useita satoja sivuja.

KRP on tehnyt tehnyt tutkinnassa yhteistyötä suojelupoliisin, Rajavartiolaitoksen, puolustusvoimien ja kansainvälisten tahojen kanssa.

Esitutkinta-aineisto siirtyy syyttäjille, jotka tekevät syyteharkinnan. Syytteen nostaminen määräaika on 31. lokakuuta.

Syyttäjä: Päivät ja kellonajat selvillä

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe arvioi, että syyteharkinta valmistuu määräaikaan mennessä.

Rappe sanoo, että vaikka tapahtumista on pitkä aika, on löytynyt hämmästyttävän paljon ihmisiä, joilla on ollut kerrottavaa tutkinnan kohteena olleista tapahtumista.

Rappen mukaan epäillyistä rikoksista on kuultu useita henkilöitä sekä Suomessa että Ukrainassa.

– Kokonaiskuva tapahtumista on selvinnyt tutkinnan aikana hämmästyttävän hyvin. Voidaan puhua tietyistä päivistä ja jopa suorastaan kellonajoista.

– Asioista saatu selvitys vaikuttaa aika vakuuttavalta.

Torden kiistää rikosepäilyt

Tordenin avustaja Natalia Malgina kertoo, että Torden kiistää syyllistyneensä epäiltyihin rikoksiin. Malginan mukaan oikeudelta ei vaadita Tordenin päästämistä vapaalle ennen oikeudenkäyntiä.

Torden jäi Suomessa kiinni vuoden 2023 elokuussa ja vangittiin sotarikosepäilyjen vuoksi joulukuussa.

Korkein oikeus on katsonut, että Tordenia ei voida luovuttaa Suomesta Ukrainaan.

Syynä ovat Ukrainan vankioiden huonot olosuhteet ja arvio, että Torden ei saisi oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.

Uutista muokattu klo 11.36 lisäämällä apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappen kommentit ja klo 13.35 lisäämällä Natalia Malginan kommentit.

Jaa.
Exit mobile version