maanantai, 28 lokakuun

Navakan syystuulen siivittämänä tuulivoimalat tuottivat sähköä kaksi kertaa enemmän kuin ydinvoimalat.

Syystuulien ansiosta Suomen tuulivoimalat tuottivat sähköä runsaasti yli tarpeen sunnuntaina. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Suomessa tuulivoimalat tuottivat sähköä sunnuntaina kello 19 aikaan keskimäärin 6 448 megawatin teholla. Se on kaikkien aikojen tuotantoennätys ja vastaa neljää Olkiluoto 3:n ydinvoimalan tehoa.

Sähköä tuotettiin tuolloin 12 265 megawattia tunnissa, joten puolet kaikesta Suomessa tuotetusta sähköstä oli tuulisähköä.

Sähkön ylitarjonnan takia vesivoimaloiden tuotanto ajettiin minimiin ja myös Olkiluoto 3 alensi tuotantoaan.

Suomen ydinvoimaloista Olkiluoto 3 on mukana sähkön säätömarkkinoilla ja sen tuotantoa voidaan tarvittaessa vähentää tilapäisesti.

– Suomesta vietiin illalla sähköä Viroon ja Ruotsiin lähes niin paljon kuin siirtoyhteydet antoivat myöten, sanoo valvomopäällikkö Arto Pahkin kantaverkkoyhtiö Fingridistä.

Suotuisien tuulien ansiosta pörssisähkön hinta laski viikonvaihteessa alhaiseksi.

Tuulivoiman maksimikapasiteetti on Suomessa 7 898 megawattia, joten aivan täysillä tuulivoimalat eivät sunnuntaina vielä pyörineet.

Ennätys saattaa jäädä lyhytaikaiseksi, sillä tänä vuonna Suomeen valmistuu noin 200 uutta tuulivoimalaa. Vuoden lopussa toiminnassa on noin 1 800 tuulivoimalaa, ja niiden yhteenlaskettu tuulivoimakapasiteetti ylittää 8 000 megawattia.

Jaa.
Exit mobile version