Oppositiopuolueet esittävät vientimallia koskevan esityksen hylkäämistä. Lauri Lylyn mukaan SDP:lle ehdotuksessa on kyse palkkakuoppalaista.
Laura Kangas,
Päivi Lakka
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta puoltaa työriitojen sovittelusta annettujen lakiehdotusten hyväksymistä.
Oppositiopuolueet SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja keskusta esittivät valiokunnassa esityksen hylkäämistä.
Ehdotettu lakimuutos täsmentää valtakunnansovittelijan ja sovittelulautakunnan mahdollisuuksia antaa sovintoehdotuksia.
Ehdotettujen säännöksen mukaan sovittelijan on meneteltävä kansantalouden kokonaisedun turvaamiseksi siten, että palkanmuodostus toimii mahdollisimman hyvin eikä työmarkkinoiden toimivuutta vaaranneta.
Käytännössä esitys tarkoittaa sitä, ettei palkkaneuvottelujen sovittelusta voisi jatkossa saada vientialoja korkeampia palkankorotuksia.
Näin on pitkälti toimittu jo tähän asti, nyt tavoite tahdotaan vain kirjata lakiin.
Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteena, että valtakunnansovittelija tai sovittelulautakunta ei voi antaa sovintoehdotusta, joka ylittäisi palkankorotusten yleisen linjan.
Oppositio esitti ehdotuksen hylkäämistä
Valiokunnan varapuheenjohtajan Lauri Lylyn (sd.) mukaan esitys kuitenkin jäykistää sovittelijan työtä, eikä koko lakia edes olisi tarvittu Suomessa.
– Esitys on turha, sillä viimeisten kuudenkymmenen vuoden aikana palkankorotusten yleinen linja on murtunut vain pari kertaa ja silloinkin julkisen puolen palkkaratkaisujen kohdalla.
Esityksessä ei ole hänen mukaansa myöskään esimerkiksi avata riittävällä tavalla sitä, mitä kansantalouden kokonaisedulla tarkoitetaan.
Ehdotettu lainsäädäntö ei suoraan estä työmarkkinaosapuolia esimerkiksi sopimasta vientialoja korkeammista palkankorotuksista.
Valiokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok.) vakuuttikin, että esityksellä ei rajoiteta sopimisen vapautta työmarkkinoilla.
– Työmarkkinaosapuolilla on jatkossakin täysi vapaus päättää sovintoehdotuksen pohjalta, että hyväksytäänkö sovitteluehdotusta vai ei.
Valiokunnan kuulemat asiantuntijat olivat esimielisiä siitä, mikä vaikutus lailla on työmarkkinaneuvotteluihin.
– Toiset olivat sitä mieltä, että tämä lisää työriitoja, toiset olivat sitä mieltä, että tämä vähentää niitä. Asiantuntijat arvioivat, että tämä voi helpottaa päänavaajana toimimista ja osan mukaan tämä voi vaikeuttaa päänavaajana toimimista, Sirén sanoi.
Naisvaltaiset alat huolissaan
Myös palkansaajajärjestöt ovat vastustaneet jyrkästi hallituksen vientimallia. Naisvaltaiset alat ovat pelänneet, että esitys jättää ne pysyvään palkkakuoppaan vientialoihin verrattuna.
Sirénin mukaan palkkaeroja sukupuolten välillä selittää Suomessa pitkälti voimakas eriytyminen naisten ja miesten ammatteihin.
Tähän tulee hänen mielestään kuitenkin hakea ratkaisuja koulutuspolitiikan, eikä kyseisen lain kautta.
Lylyn mukaan SDP:lle esityksessä on kuitenkin ennen kaikkea kyse palkkakuoppalaista, koska puolueen mukaan se tuomitsee naisvaltaiset alat ikuiseen palkkakuoppaan.
Juttua päivitetty kauttaaltaan Sirénin ja Lylyn kommenteilla