Äänekosken Suolahdessa lopetetaan vaneritehdas ja traktorivalmistaja Valtra vähentää väkeä. Työministeri vieraili kaupungissa tänään.
Äänekoskella tiistaina vieraillut työministeri Arto Satonen (kok.) ei suoraan luvannut rahallista tukea seutukunnan ahdinkoon.
Äänekosken Suolahdesta uhkaa kadota lähivuosina yli 400 työpaikkaa.
Lokakuun alussa Metsä Group ilmoitti ajavansa alas Suolahdessa pitkään toimineen vaneritehtaan. Myös Suolahdessa toimiva traktorinvalmistaja Valtra kertoi jopa 60 työntekijän vähentämisaikeista samaan aikaan. Isku 4 500 asukkaan Suolahdelle on kova.
– Tässä vaiheessa ei ole mahdollista mistään euromääristä puhua. Vielä ei olla niin pitkällä, ministeri Satonen sanoo.
Äänekoskelaisten valtuuskunta vieraili työministerin luona vajaat kaksi viikkoa sitten. Kaupunki toivoo investointitukea yrityksille sekä koulutustukea työttömille.
Satosen mukaan Keski-Suomen ely-keskuksella on jäljellä muutosturvarahaa työttömäksi jäävien tukemiseen. Investointituet ovat elinkeinoministerin vastuualuetta, hän muistuttaa.
– Kannattaa katsoa löytyykö tukea rakennerahastoista, mutta ensin pitää olla konkreettisia, elinvoimisia hankkeita. Sitten katsotaan, voiko yhteiskunta auttaa niiden toteutumista.
Vaneritehdas lopettaa toimintansa asteittain parin seuraavan vuoden aikana. Ministeri halusi tutustua tilanteeseen paikan päällä.
– Haluan kuulla mikä on irtisanomisten vaikutus koko Äänekoskelle. Usein kyse ei ole pelkästään teollisista työpaikoista, vaan niillä saattaa olla myös isoja välillisiä vaikutuksia, hän sanoo.
Uusi tehdas tuo pientä helpotusta
Parin vuoden päästä Äänekoskelle valmistuva Metsä Groupin kertopuutehdas tuo alueelle noin 150 uutta työpaikkaa, mutta työpaikkavaje on silti merkittävä.
Metsä Group lupaa tarjota irtisanottaville työtä yhtiön muista tehtaista. Satonen näkee, että tärkeää olisi kuitenkin saada korvaavia työpaikkoja Äänekosken seudulle.
– Vaikka saman yrityksen palveluksessa muualla päin Suomea olisikin työtä tarjolla, niin lähtemiseen on oma kynnyksensä. Liikkuminen työn perässä ei ole niin helppoa, hän sanoo.
Vielä on auki, pääseekö Äänekoski äkillisen rakennemuutoksen alueeksi
Ministeri aloitti vierailukierroksensa tapaamalla kaupungin edustajia Äänekosken kaupungintalolla. Satosta oli vastaanottamassa muun muassa Äänekosken kaupungin elinvoimajohtaja Sari Åkerlund.
Hän toivoo Äänekosken pääsevän äkillisen rakennemuutoksen alueeksi, sillä se toisi seutukunnalle parhaan valtiontuen. Esimerkiksi Jämsä sai Kaipolan tehtaiden sulkemisen jälkeen äkillisen rakennemuutoksen tukia yhteensä 11,5 miljoonaa.
– Mitään lupausta äkillisen rakennemuutoksen rahoituksesta ei tullut. Se vaatii vielä tilanteen kirkastamista, hän kertoo.
Åkerlundin mukaan alue tarvitsee tukea muutokseen.
– Tarvetta on koulutukselle ja työllistymistä tukeville ratkaisuille. Lisäksi tarvitaan elinkeinoelämää tukevaa infraa sekä tietysti yritysten investointitukea, hän sanoo.
Äänekoski ei ole jäänyt toimettomaksi huonojen uutisten edessä. Paikallisista toimijoista ja ministeriön edustajista koostuva rakennemuutosryhmä on kokoontunut jo kaksi kertaa.
– Keskustelukanava ministeriöön on nyt auki. Me päivitämme tietoja ja käymme keskusteluja. Sitä kautta tilannekuva tarkentuu, sanoo Åkerlund.
Ministeri vieraili lisäksi Suolahden vaneritehtaalla, Valtran traktoritehtaalla ja Kurikka Timberin tehtaalla.