perjantai, 10 tammikuun

Työministeri Arto Satonen (kok.) ja Helsingin pormestari Juhana Vartiainen matkustavat Filippiineille ja Vietnamiin tammikuun puolivälissä edistämään ulkomaalaisten työntekijöiden rekrytointia Suomeen.

Satosen mukaan Suomi tarvitsee tulevina vuosina entistä enemmän ulkomaalaista työvoimaa, ja Suomeen töihin tulevat myös usein pysyvät työelämässä kiinni.

– Pitkässä juoksussa he vahvistavat Suomen taloutta.

Filippiinit, Vietnam, Intia ja Brasilia ovat maita, joista hallitus haluaa houkutella työntekijöitä Suomeen.

Viime vuoden lopussa reilu neljännes kaikista EU:n ulkopuolelta tehdyistä rekrytoinneista tehtiin näistä kumppanuusmaista.

Monet hyvinvointialueet ovat talousvaikeuksissa ja niissä on käyty muutosneuvotteluja. Hoitajia on myös irtisanottu viime vuoden puolella.

Satosen mukaan työvoimaa kuitenkin tarvitaan erityisesti sote-alalle.

– Nyt ei puhuta siitä, mitä on juuri äskettäin tapahtunut vaan kehitetään yhteistyökäytäntöjä vuosikymmeniksi eteenpäin, jolloin eläköityminen on suurta.

Arto Satonen puhui työperäisen maahanmuuton merkityksestä medialle 9.1.2025 työ- ja elinkeinoministeriössä. Kuva: Ulla Malminen

Suomea myydään turvallisena maana

Matkan tarkoituksena on löytää keinoja yhteistyöhön näiden kumppanuusmaiden kanssa. Samalla tuodaan esiin Suomen hyviä puolia.

Mukana vierailulla ovat Helsingin kaupunki, ulkoministeriö, Work in Finland, Tampereen kaupunki ja Maahanmuuttovirasto.

Matkalle lähtee myös yrityksiä, opetusalan toimijoita, työnantajaliittoja ja kauppakamarien edustajia. Matkaseurueeseen kuuluu kaikkiaan 50 henkilöä.

Satosen mukaan Suomen myyntivaltteja ulkomaalaisille työntekijöille ovat turvallisuus sekä työ- ja vapaa-ajan tasapaino, kun Suomi kilpailee osaajista maailmanlaajuisilla työmarkkinoilla.

Ulkomaalaisten arki pitää saada sujumaan nopeasti. Satonen lupaa, että heitä autetaan saamaan elämä alkuun uudessa maassa.

– Esimerkiksi pankkitilit pitää saada nopeasti toimimaan.

Esihenkilötyö on avainasemassa rasismin estämiseksi

Satosen mukaan ulkomailta kannattaa tuoda työntekijöitä kielitaitohaasteista huolimatta.

Samaa mieltä on Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

– Tämä ei ole ongelma vaan asia, joka meidän pitää ratkaista.

Vartiainen painottaa kielen opetusta ja työhön perehdytystä. Hänen mielestään esihenkilötyöllä on suuri merkitys, jotta ulkomaalaiset tulijat kokevat itsensä tervetulleiksi ja välttyvät rasistiselta kohtelulta työpaikoilla.

Vartiainen on huolissaan työvoiman riittävyydestä, koska nuoret ikäluokat ovat pieniä.

– Talous ei kasva muutoin.

Vartiaisen mukaan useat Euroopan kaupungit kilpailevat nyt ulkomaalaisesta työvoimasta.

Hän sanoo, että Helsingin vahvuus on turvallisuus.

– Täällä koululaisen voi lähettää yksin ratikalla kouluun.

Juhana Vartiainen kuunteli Satosen esitystä mediainfossa ennen omaa puhettaan. Kuva: Ulla Malminen

”Meillä on vuosi vuodelta vähemmän työnhakijoita”

Vartiaisen mukaan ulkomaalaisia tarvitaan sekä julkiselle että yksityiselle sektorille.

– Meillä on vuosi vuodelta vähemmän työnhakijoita, Vartiainen kertoo.

Työvoiman tarve korostuu etenkin sosiaali-, terveys- ja kasvatusaloilla, joista eläköityy tuhansia työntekijöitä 2030-luvulle mennessä.

Helsingin sosiaali- ja terveysalan työpaikkoihin on rekrytoitu vuosien 2023–2024 aikana reilut 130 työntekijää EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta. Tähän asti Helsinkiin palkatut filippiiniläiset ovat muuttaneet ensin johonkin muuhun maahan, josta heidät on rekrytty Suomeen.

Vartiainen haluaa, että heidät saadaan suoraan Helsinkiin. Tätä varten pitää kehittää yhteistyötä lähtömaiden kanssa.

Tavoitteena eettisesti kestävä rekrytointi

Tammikuussa 2024 Ylen haastattelema hoitaja Thuy Nguyen kertoi, että Pirkanmaan Ruovedelle ja Virroille saapuneet hoitajat olivat maksaneet kukin noin 6 000 euroa vietnamilaiselle yritykselle, että he pääsivät töihin Suomeen.

Satosen mukaan kohta alkavalla matkalla edistetään hallitustenvälistä yhteistyötä eettisesti kestävän rekrytoinnin vahvistamiseksi.

Entä kerrotaanko potentiaalisille työntekijöille, että he saavat lähtöpassit Suomesta kolmen kuukauden kuluttua, jos joutuvat työttömiksi?

Satosen mukaan kyllä, mutta tämän ei pitäisi olla ongelma, koska työntekijöitä rekrytään nimenomaan työvoimapulasta kärsiville aloille. Kun Suomessa on ollut kaksi vuotta, maastapoistamisaika pitenee kuuteen kuukauteen.

Kumppanimaat valittiin näistä syistä

Suomen kansainvälisen rekrytoinnin kohdemaat valittiin valtiokonserni Business Finlandin analyysin perusteella.

Valintaan vaikutti esimerkiksi se, millaista koulutusta maassa järjestetään, englannin kielen osaaminen taso ja maan poliittinen ilmapiiri yhteistyön kannalta.

Filippiineiltä löytyy sosiaali- ja terveydenhuollon osaajien lisäksi palvelualan ja teollisuuden työntekijöitä.

Intiasta rekrytoidaan esimerkiksi erityisasiantuntijoita ICT-alalle. Vietnamista on tullut pääosin maanviljely- ja puutarha-alan sekä ravintola- ja palvelualojen työntekijöitä.

Brasiliasta hakemuksia on vielä vaatimattomasti, mutta sieltä toivotaan Suomeen etenkin ICT-alan osaajia. Vartiaisen mukaan Brasiliassa ei ole ollut yhtä pitkää perinnettä lähettää työntekijöitä ulkomaille kuin esimerkiksi Vietnamissa.

Work in Finland vastaa käytännön rekrytointityöstä. Se on palkannut kohdemaihin paikallisia asiantuntijoita houkuttelemaan uusia työntekijöitä.

Work in Finland on valtionkonserni Business Finlandin ja ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus Kehan yhteinen palvelukokonaisuus osaajien houkutteluksi.

Helsinki-Vantaalle saapunut filippiiniläisten lähihoitajien ryhmä kertoi tunnelmistaan lokakuussa 2024
Jaa.
Exit mobile version