sunnuntai, 27 lokakuun

Oikeuden mukaan sulatusuunin vaaroja ei ollut selvitetty riittävästi ja työntekijöitä ohjeistettiin toimimaan virheellisesti tapaturmaan johtaneessa vikatilanteessa.

Sulatusuunin räjähdyksen aiheuttamat palovammat työntekijöille ovat johtaneet rikostuomioon valimoalan yritykselle ja sen kahdelle johtohenkilöille.

Tapaturma sattui syyskuussa 2022 Tampereella.

Induktiosulatusuunissa ollut kuuma, sula teräs pääsi tunkeutumaan uunin vuorauksen läpi vesijäähdytteiselle jäähdytyskelalle. Sulan teräksen ja veden kohtaaminen aiheutti räjähdyksen. Sulaa terästä roiskui kahden työntekijän päälle.

Vastaajina oikeudessa olivat yritys ja sen neljä johtohenkilöä. Kaikki vastaajat kiistivät oikeudessa syyllisyytensä. Oikeus hylkäsi kahden syytetyn henkilön syytteet.

Yritys sai 10 000 euron yhteisösakon ja toimitusjohtaja 1 800 euron sakot. Lisäksi uunin vaarojen arvioinnista ja sen käytön suunnittelusta sekä ohjeiden laadinnasta vastuulliselle päällikölle tuli 1 100 euron sakot.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tuomion 17. lokakuuta. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Puutteita vaarojen selvittämisessä

Oikeus katsoi päällikön syyksi sen, ettei uunin vaaroja ollut selvitetty eikä tapaturmaan johtanutta poikkeustilannetta varten ollut suunnitelmaa.

Lisäksi käräjäoikeus katsoi päällikön ja yhtiön toimitusjohtajan olleen vastuussa siitä, että työntekijöitä oli ohjeistettu vastoin laitevalmistajan kieltoa irrottamaan maasulkukaapeli.

Maasulun valvonnan kaapeli sammuttaa uunista virran havaitessaan metallisulan koskettavan uunin virtakelaa. Sen irrottaminen ohittaa maasulkuhälytyksen ja mahdollistaa uunin uudelleen käynnistämisen vikahälytystilanteessa.

Uuni käynnistettiin sähkökatkon jälkeen

Tapaturmaan johtaneet tapahtumat saivat alkunsa, kun induktiouunista katkesi virta sähkökatkon vuoksi. Katkon jälkeen uunia ei saatu käyntiin, koska uuni antoi ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä maasulkuhälytyksen.

Koska uuni ei käynnistynyt, nyt tuomittu päällikkö määräsi työntekijöitä ottamaan maasulun kaapelin irti. Uuni saatiin käynnistettyä, ja hetken kuluttua se räjähti.

Sulaa terästä roiskui ympäriinsä, myös kahden uunin luona työskennelleen henkilön päälle. Molemmille työntekijöille tuli palovammoja eri puolille kehoa.

Aluehallintoviraston mukaan työnantajan pitää ottaa työvälineen vaarojen selvityksessä huomioon myös poikkeustilanteet, kuten koneen turvajärjestelmän antamat hälytykset. Työnantajan pitää suunnitella ennakkoon niiden varalta turvalliset toimintatavat.

Jaa.
Exit mobile version