Työ- ja yksityiselämän stressitekijät vaikuttavat sydänterveyteen, selviää väitöstutkimuksesta. Ne täytyisi ottaa huomioon sydänterveyttä hoitaessa.
Työn ja yksityiselämän stressitekijät vaikuttavat sydämen ja verisuonten terveyteen, selviää Turun yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.
Väitöstutkimuksen tulokset osoittavat, että työhön liittyvät tekijät, kuten työstressi, vaatimukset ja vuorotyö, tulee ottaa huomioon sydän- ja verisuonitautien torjunnassa.
Lisäksi yksityiselämän haasteet, kuten vakavat elämäntapahtumat ja taloudelliset vaikeudet, voivat vaikuttaa sydän- ja verisuoniterveyteen.
Työ vaikuttaa terveyteen
Koska työikäiset ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan töissä, työhön liittyvät tekijät vaikuttavat ihmisen terveyteen.
Saana Kareliuksen väitöskirjatutkimuksessa mitattiin työikäisten ihmisten verenpaineita. Yksi havainto oli, että noin 60-vuotiaiden vuorotyöntekijöiden päiväaikainen verenpaine oli korkeampi kuin säännöllisessä päivärytmissä työskentelevien.
Työn vaatimusaste näkyi tutkimustuloksissa. Ihmisillä, joilla on työssä suuret vaatimukset, ala- ja yläpaineet laskivat nukkuessa vähemmän kuin heillä, jotka kokivat matalia työn vaatimuksia.
Väitöstutkimuksessa selvitettiin myös eläköitymisen vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyteen.
– Eläköityminen oli yhteydessä nukkumisen aikaiseen yläverenpaineen nousuun. Verenpaineen noususuunta kuitenkin taittui pian eläköitymisen jälkeen, Karelius kertoo tiedotteessa.
Vuorotyöllä oli yhteys haitallisiin muutoksiin vuorokausiverenpaineessa eläköityessä. Sukupuoli, työasema, työstressi tai työn vaatimukset puolestaan eivät vaikuttaneet vuorokausiverenpaineen käyttäytymiseen eläköityessä.
Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että kotona mitattu verenpaine ennustaa sydän- ja aivoinfarktien riskiä ja niihin kuolleisuutta paremmin kuin toimistoverenpaine.