Työterveyspalveluja tarjoavat yritykset peräänkuuluttavat myös ennaltaehkäisyn tärkeyttä ja nopeaa puuttumista ongelmiin.
Mielenterveyden häiriöt aiheuttavat vuosittain miljoonia sairauslomapäiviä.
Kelan tilastoista ei pystytä erittelemään, miten suuri osuus esimerkiksi Kelan korvaamasta psykoterapiasta tulee työterveyden puolelta, mutta suurin osa terapiaa saaneista on ollut työelämässä ennen kuntoutuksen alkua.
Työssäkäyvien terapian tarve onkin moninkertaistunut vajaassa kymmenessä vuodessa.
Myös sairauspoissaolojen määrä on viime vuosina lisääntynyt. Syinä erottuvat etenkin ahdistuneisuushäiriöt ja unettomuus.
– Myös masennushäiriöt ovat olleet nousussa. Lisäksi uusi nouseva luokka ovat tarkkaavaisuushäiriöt, eli ADHD ja ADD, kertoo Terveystalon johtava työterveyspsykologi Antti Aro.
Lyhytpsykoterapiaa ja elämänhallinnan kursseja
Julkisella puolella mielenterveyden häiriöihin puututaan laajalti uudella toimintamallilla, jossa keskitytään etenkin lyhyisiin terapiamuotoihin ja omahoitoon.
Myös yksityisellä puolella, etenkin työterveydessä, lyhytterapiat ja muut matalan kynnyksen palvelut ovat lisääntyneet viime vuosina. Varsinkin lyhytpsykoterapialla on saatu hyviä tuloksia.
Terveystalon tekemän selvityksen mukaan lyhytpsykoterapiaa hyödyntämällä mielenterveyteen liittyvät sairauspoissaolot vähenivät 45 prosenttia vuodesta 2019 vuoteen 2024. Mielenterveysperusteisissa poissaoloissa on myös nähtävissä siirtymä pitkistä poissaolojaksoista lyhyisiin.
Myös Mehiläisen tekemä seuranta osoittaa, että lyhytpsykoterapiahoidossa mukana olevien työterveysasiakkaiden sairauspoissaolojen määrä väheni vuoden seurantajaksolla lähes 80 prosenttia alkuperäisestä 14,1 sairauspoissaolopäivästä 3,1 päivään.
Mehiläisen johtava työterveyspsykologi Suvi Suortamo kertoo, että lyhytpsykoterapiaa käytetään etenkin silloin, kun asiakkaalla on jo lieviä tai keskivaikeita mielenterveyden haasteita ja mielenterveysperusteisia sairauspoissaoloja. Erilaiset lyhytterapiat ovat sen sijaan ennaltaehkäiseviä hoitoja.
Mehiläisessä lyhytpsykoterapiaa tekevät vain Valviran hyväksymät nimikesuojatut psykoterapeutit.
– Tässä vaiheessa vahvin näyttö on lyhytpsykoterapioiden vaikuttavuudesta, Suortamo sanoo.
Työterveyspalveluja tuottavat yritykset tarjoavat kuitenkin myös kevyempiä hoito- ja ohjausmuotoja. Tärkeää on ongelmien ennaltaehkäisy ja puuttuminen niihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Esimerkiksi Terveystalo tarjoaa elämänhallinnan valmennusta.
– Jos sosiaaliset elämän perustaidot ovat jostain syystä ruosteessa tai ovat niin sanotusti jääneet hankkimatta, niin terveydenhoitajan vastaanotolla voi käydä juttelemassa ja saada niihin apua. Se ei ole varsinaista hoitoa, vaan arjen tukea, johtava työterveyspsykologi Antti Aro sanoo.
Pitkälle kuntoutuspsykoterapialle on vaihtoehtoja
Terveystalo ei tilastoi erikoissairaanhoidon lähetteitä. Antti Aron tuntuma kuitenkin on, että pitkän kuntoutuspsykoterapian kysyntä on vähentynyt.
Myös Pihlajalinnan johtava työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmonen kertoo, että keskusteluapua tarvitsevat asiakkaat eivät enää pidä pitkää kuntoutuspsykoterapiaa ainoana vaihtoehtona.
– Asiakkaat ovat löytäneet muitakin itselleen sopivia keskusteluterapian muotoja – myös ryhmämuotoisia, vertaistukeen perustuvia ja itsehoidolle rakentuvia.
Kelan korvaamaan kuntoutuspsykoterapiaan tai julkiselle puolelle erikoissairaanhoitoon työterveyden asiakas lähetetään tarpeen vaatiessa.
– Asiakkaita ohjataan suhteellisen harvoin erikoissairaanhoitoon. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi vakavan masennuksen hoidon tarve, bipolaarihäiriö tai psykoottisuuteen viittaava tilanne, sanoo Pihlajalinnan lääketieteellinen johtaja Sari Riihijärvi.
Mielenterveydestä uskalletaan puhua nykyään aiempaa avoimemmin myös työpaikoilla, mikä helpottaa ongelmiin tarttumista. Tukea ja ennaltaehkäisyä tarvitaan kuitenkin edelleen lisää.
– Peräänkuulutan vuoropuhelua työpaikoilla etenkin nuorten osalta, jotta heitä saadaan integroitumaan työelämään paremmin. Nuoret arvostavat nimenomaan sitä, että he tulevat huomioiduksi ja heidän mielipiteillään on väliä, sanoo Suvi Suortamo.