torstai, 24 lokakuun

Uusien hakemusten käsittelyaika on useissa isoissa työttömyyskassoissa tällä hetkellä noin pari viikkoa.

Lakimuutokset ja työttömien määrän kasvu ovat ruuhkauttaneet osan isoista työttömyyskassoista.

Esimerkiksi avoin työttömyyskassa A-kassa pitää poikkeuksellisesti puhelinpalvelunsa suljettuna tänä keskiviikkona kokonaan, jotta se voi keskittyä hakemusten käsittelyyn.

Syyskuun alusta alkaen tuli voimaan useita muutoksia työttömyysturvaan, kun esimerkiksi ansiosidonnaista porrastettiin. Myös työttömien ja lomautettujen määrä on kasvanut.

Työttömiä työnhakijoita oli syyskuun lopussa yhteensä 279 700. Se on 29 900 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Kausityöttömyys lisää jonoja

Yle kysyi ruuhkista isoilta työttömyyskassoilta, joilta voi hakea ansiopäivärahaa.

A-kassassa käsittelyaika on nyt noin kolme viikkoa, mikä on normaalia reilusti pidempi aika. Lakimuutokset tuovat muutoksia järjestelmiin, mikä pidentää jonoja.

Yksin A-kassaan saapui syyskuussa yhteensä 30 575 ansiopäivärahahakemusta, mikä on 16 prosenttia enemmän kuin elokuussa. Myös tämä lisää jonoja.

A-kassassa hakemusten määrä tavallisesti nousee syksyisin, kun kesä- ja kausityöt päättyvät.

– Meille heijastuu myös se, että työttömyyttä on eniten rakentamisessa ja siihen liittyvillä aloilla. A-kassan jäsenistä merkittävä määrä on rakennusalan työntekijöitä, viestintävastaava Tarja Pitkänen kertoo.

Kaksi viikkoa tavallinen aika

Myös YTK:n työttömyyskassassa on nyt ruuhkaa. Ensihakemukset otetaan käsittelyyn noin kahdessa viikossa, jatkohakemukset noin viikossa.

Jonojen purkamisessa auttaa se, että kassan jäsenten työttömyys on vähentynyt.

– Positiivista on kuitenkin se, että jäsentemme työttömyysaste laski syyskuussa merkittävästi, saavuttaen vuoden alimman tason (5,7 prosenttia), toimitusjohtaja Auli Hänninen sanoo.

Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassassa käsittelyajat ovat samat kuin YTK:lla. Uusissa alkavissa hakemuksissa käsittelyaika on noin kaksi viikkoa ja jatkohakemuksissa reilun viikon. Hakemuksia on vireillä tällä hetkellä 1 200 kappaletta.

Palvelualojen työttömyyskassassa ensihakemusten läpimenoaika on myös keskimäärin 14 päivää.

Viestintäpäällikkö Juha Rislakki sanoo, että isot lakimuutokset ovat aiheuttaneet paljon kysymyksiä tänä syksynä.

Jaa.
Exit mobile version