lauantai, 11 tammikuun

Työttömyyden ja diabeteksen yhteyden tunnistaminen voi auttaa sairauden varhaisessa havaitsemisessa.

Jos henkilön työura on rikkonainen tai taustalla on pitkä työttömyys, kasvaa riski sairastua tyypin 2 diabetekseen jopa 2,6-kertaiseksi muuhun väestöön verrattuna.

Yhteys toimii myös toiseen suuntaan: jos henkilöllä oli tyypin 2 diabetes, työttömyyspäivien riski oli kohonnut seuraavien vuosien aikana.

Tyypin 2 diabeteksen ja työttömyyden yhteydestä on tehty jonkun verran kansainvälistä tutkimusta, mutta väitöstutkija Tuulia Varanka-Ruuskan mukaan näyttö on epäyhtenäistä.

Perjantaina Oulussa tarkastettava väitöstutkimus pohjautuu Pohjois-Suomen vuoden 1966 syntymäkohortin aineistoon. Kun kohortin jäsenet olivat 46-vuotiaita, henkilöt, joilla ei ollut diabetesta, kutsuttiin sokerirasitustestiin. Väitöstutkimuksessa käytetty tieto työttömyyspäivistä perustuu Eläketurvakeskuksen rekisteritietoon.

Lääketieteen lisensiaatti, työterveyshuollon erikoislääkäri Tuulia Varanka-Ruuska kertoo, että käytännön hoitotyössä tieto työttömyydestä ja epävakaasta työhistoriasta voi olla hyödyllinen tyypin 2 diabeteksen seulonnan kohdentamiseksi.

– Työttömyyteen liittyy tutkitusti sairastavuutta, ja sairastavat henkilöt jäävät herkemmin työttömiksi, hän sanoo.

Koska tyypin 2 diabetes voi olla alkuvaiheessa oireeton, Varanka-Ruuska pitää aikaista tunnistamista tärkeänä, jotta ennustetta parantavia hoitoja voidaan aloittaa.

Toiveissa seulontaa ja neuvontaa

Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä sanoo, että työttömyys vaikuttaa jo esidiabetekseen eli tilanteeseen, jossa henkilöllä on kohonnut verensokeri.

Hän muistuttaa, että diagnoosi on silti vasta jäävuoren huippu. Sen taustalla ovat monet muut mahdollisesti jo vuosia aineenvaihduntaan vaikuttaneet tekijät sekä henkilön geneettinen tausta.

– Seulonnan lisäksi olisi hyvä tarjota elintapaohjausta pitkäaikaistyöttömille, hän sanoo.

Pimiä pohtii, voisiko esimerkiksi työvoimakoulutuksen excel-kursseja korvata vaikka verkkokursseilla, joissa annetaan elintapaohjausta.

Esidiabeteksen ja vasta puhjenneen tyypin 2 diabeteksen hoidoissa tavoitteena on remissio, oireiden häviäminen.

– Mitä aiemmin ollaan liikkeellä, sitä todennäköisemmin saadaan pysyviä tuloksia, hän sanoo.

Jaa.
Exit mobile version