maanantai, 8 heinäkuun

Työväenpuolue saa enemmistön Britannian parlamentin alahuoneeseen, arvostettu ovensuukysely kertoo.

Britannian työväenpuolue saa massiivisen vaalivoiton, BBC:n, ITV:n ja Skyn yhdessä teettämä ovensuukysely kertoo.

Ovensuukyselyä on pidetty varsin luotettavana. Vaalitulos kuitenkin selviää vasta huomenna, ääntenlaskennan jatkuessa yön läpi.

Ovensuukyselyn mukaan Labour-työväenpuolue saa 410 paikkaa 650-paikkaiseen parlamentin alahuoneeseen. Tällä hetkellä Työväenpuolueella on parlamentissa 205 paikkaa, eli puolue yli tuplaisi edustajamääränsä parlamentin alahuoneessa.

Tory-konservatiivipuolue saa 131 paikkaa, ovensuukysely ennustaa. Puolueella on tällä hetkellä parlamentissa 344 edustajaa, eli paikat romahtavat alle puoleen nykyisestä. Tämä olisi huonoin vaalitulos konservatiiveille maailmansotien jälkeisenä aikana.

Ovensuukysely ennustaa liberaalidemokraateille 61 paikkaa, Nigel Faragen Reform UK -puolueelle 13 paikkaa ja skottipuolue SNP:lle 10 paikkaa.

Jos ennuste pitää edes lähimain paikkansa, Työväenpuolue muodostaa Britannian seuraavan hallituksen ja sen puheenjohtaja Keir Starmerista tulee seuraava pääministeri.

Kyseessä arvostettu ennuste, jota tekemässä myös suomalaisprofessori

Brittiparlamenttivaalien ovensuukysely on noussut legendaariseen maineeseen. Sen osumistarkkuus on ollut hämmästyttävän hyvä: vuonna 2019 se ennusti konservatiivipuolueen paikkamäärän vain kolmella paikalla pieleen.

Nykymuotoinen ovensuukysely on kehitetty 2000-luvulla tutkija John Curticen ja David Firthin johdolla. Ovensuukyselystä vastaavaa ryhmää johtaa edelleen Curtice, joka on noussut suureen kansansuosioon vaalistudioiden eksperttinä.

Ovensuukysely tehdään pienehköllä otannalla noin 130 äänestyspaikalla ympäri maata. Kyselyssä juuri äänestäneille annetaan lappu, johon tämä kirjoittaa äänestyspäätöksensä, jonka jälkeen lappu kerätään laatikkoon.

Tulosten perusteella Curticen tiimi tekee laskennallisia malleja, jotka ovat ennustaneet vaalien lopullisen tuloksen hyvin tarkasti.

Suosittua ovensuukyselyä tekemässä on myös suomalaisvahvistus: London School of Economicsin sosiologisen tilastotieteen professori Jouni Kuha on ollut osa ennusteryhmää vuodesta 2010.

The New York Times haastatteli Kuhaa tuoreeltaan ennusteen tekemisestä. Odotetun ovensuukyselyn tekeminen tiukalla aikataululla on Kuhan mukaan ”erikoinen kokemus tutkijalle, joka on tottunut toimimaan hyvin erilaisella aikajänteellä.”

”Se on stressaavaa, mutta samalla hyvin jännittävää”, akateemikko kommentoi NYT:ille.

Jaa.
Exit mobile version